12 Langkah Menjalankan Amalan Gaya Hidup Sihat

Amalan Gaya Hidup Sihat. Tubuh yang sihat adalah aset hidup yang tidak boleh dibeli oleh wang. Mempunyai tubuh yang terbebas dari penyakit boleh diperolehi dengan menerapkan pola atau amalan gaya hidup sihat yang dilakukan setiap hari. Pola ini dilaksanakan setiap hari melalui pelbagai kegiatan atau aktiviti secara berulang yang berevolusi menjadi kebiasaan.

Panduan Menjalankan Amalan Gaya Hidup Sihat

Langkah Menjalankan Amalan Gaya Hidup Sihat

Komitmen merupakan perkara utama yang perlu Anda pegang sebelum menjalankan amalan hidup sihat ini. Seperti sama ada pola hidup sihat itu? Sekurang-kurangnya ada beberapa poin yang boleh Anda ketahui untuk menuju hidup sihat.

Semak Keadaan Kesihatan Badan
Amalan pertama untuk menerapkan gaya hidup sihat adalah dengan melakukan perbaikan pola hidup untuk mengetahui keadaan kesihatan Anda pada masa ini. Boleh jadi ada beberapa masalah kesihatan atau risiko penyakit tertentu yang sedang menghidap Anda.

Untuk itu, dapatkan pemeriksaan diri ke doktor merupakan langkah tepat sebelum meneruskan perjalanan dalam mengamalkan pola hidup sihat seterusnya. Berunding dengan keadaan kesihatan tubuh Anda ke doktor biasa dan doktor gigi secara rutin dan berkala. Luangkan masa Anda untuk menceritakan kegiatan harian yang Anda lakukan agar doktor dapat memberi cadangan terutama untuk melakukan amalan gaya hidup sihat.

Semak Aktiviti Fizikal Anda
Kemudian, Anda perlu juga menyemak aktiviti fizikal yang Anda lakukan. Adakah Anda mempunyai kegemaran dalam sukan atau melakukan senaman? Atau apakah sebahagian besar waktu Anda pakai untuk duduk di depan komputer menyelesaikan tugas-tugas kantor tanpa diimbangi dengan gerak aktif?

Para pakar kesihatan mencadangkan agar setiap orang sekurang-kurangnya bersenam selama 75 minit tempoh total dalam satu pekan. Ini boleh Anda bagi menjadi setiap hari, mungkin satu hari Anda pakai 15 minit untuk berolahraga. Bergerak aktif akan membantu menyihatkan badan dan mengencangkan otot. Melakukan olahraga rutin ialah kepentingan amalan gaya hidup sihat yang tidak boleh dilupakan.

Pembaikan Pola Makan
Tubuh yang sihat tentu juga diperoleh daripada makanan yang Anda ambil setiap hari, sama ada banyak pemakanan atau tidak. Kebiasaan tidak memberi perhatian kepada makanan yang dimakan setiap hari boleh menyebabkan banyak masalah seperti perut buncit. Hal ini perlu Anda elak dengan cara melakukan perubahan pada pola makan.

Tulislah makanan yang Anda ambil setiap hari agar Anda tahu apakah makanan tersebut baik untuk tubuh atau tidak. Atau cara praktikal yang boleh Anda cuba ialah dengan menanyakan kepada ahli gizi perihal pemakanan seimbang yang perlu Anda ambil setiap hari.

Makan Sesuai Waktu
Agar hidup Anda sihat, tetap makan dengan menetapkan jadwal sesuai waktu setiap hari ialah perkara penting yang harus Anda lakukan. Banyak doktor berkata, dalam satu hari sekurang-kurangnya kita perlu makan 3 kali. Tapi berbeza dengan para pakar diet, mereka menyarankan kita untuk makan 5 - 6 kali dalam satu hari dengan 3 kali pengambilan makanan hidangan besar dan 2 kali pengambilan makanan ringan menyihatkan.

Semak Kesihatan Hubungan Sosial Anda
Bila Anda sudah kahwin, apakah hubungan Anda dengan pasangan berjalan harmonis? Bagaimana hubungan Anda dengan partner atau rakan kerja? Hubungan sosial yang baik akan memberi kesan pada kesihatan fikiran, jiwa, dan tentu berhujung pada tubuh. Cari dan ciptakan persekitaran sosial yang baik bagi banyak aspek dalam hidup Anda, terutama pilihlah persekitaran yang membuat Anda merasa selesa berada di dalamnya.

Hentikan Kebiasaan yang Buruk Bagi Kesihatan
Mungkin Anda sudah berjaya cuba beberapa titik amalan gaya hidup sihat di atas, tetapi Anda masih sulit untuk meninggalkan kebiasaan-kebiasaan yang boleh membahayakan kesihatan. Kebiasaan ini boleh berupa merokok, begadang, atau mengambil minuman keras. Pertimbangkan untuk menghentikan kebiasaan-kebiasaan tersebut agar risiko terhadap penyakit seperti kencing manis, kemurungan, artritis, dan sakit jantung dapat dikurangkan.

Perbanyak Pengambilan Makanan Sihat
Pilihlah makanan yang bersumber daripada buah-buahan dan sayur-sayuran. Sediakan mereka ke dalam peti sejuk Anda untuk membantu memenuhi keperluan nutrisi tubuh setiap hari. Mengolah dan mengambil makanan yang sihat ialah bentuk keseriusan Anda dalam melaksanakan amalan-amalan ini.

Manage Stress
Stress boleh berlaku tiba-tiba, terutama ketika hidup berjumpa oleh masalah. Hutang, pekerjaan, hubungan yang renggang dengan kerabat boleh menjadi penyebab stress. Untuk mengelak stress, mungkin sangat sukar. Tapi Anda boleh memanage stress dengan cara melakukan hobi, atau mencuba yoga atau meditasi.

Cukup Rehat
Rehat yang cukup boleh mengembalikan kesegaran tubuh dan fikiran. Jam tidur dalam satu hari sekurang-kurangnya ialah 8 jam yang terbahagi di waktu siang dan malam hari. Bila Anda kekurangan masa untuk berehat, maka tubuh bisa keletihan.

Tengok juga: Rawatan Demam Campak untuk Kanak-kanak

Tertawa
Meski hidup dipenuhi masalah, jangan sampai Anda tidak mempunyai peluang untuk tertawa. Menurut beberapa ahli, tertawa boleh membuat jantung lebih sihat kerana akan melatih otot diafragma. Tidak hanya itu, ketawa juga boleh membuat Anda awet muda. Amalan gaya hidup sihat dengan tertawa ini mungkin terkesan aneh, tetapi ini benar adanya. 

Minum Air Lebih Banyak
Jumlah minimum tubuh memerlukan cecair ialah 8 gelas. Bila kurang dari itu, maka boleh jadi tubuh mengalami dehidrasi. Terlebih bagi Anda yang mempunyai kebiasaan banyak bergerak atau sangat hobi dengan kegiatan sukan, maka minum air dalam jumlah lebih banyak merupakan suatu kemestian.

Berpikir Positif
Berfikir positif dapat menenangkan hati. Dengan memberi respons kepada banyak perkara dari sisi positif, maka otak akan terhindar dari stress. Tidak hanya itu, berfikir positif juga membuat Anda semakin pintar dalam mengatur emosi bila berjumpa dengan suatu masalah kehidupan.

Jom lakukan amalan gaya hidup sihat tadi dengan didasari oleh kesedaran akan pentingnya menjaga kesihatan tubuh dan menjauhkan diri dari kebiasaan buruk yang memberi kesan pada tingginya risiko terhadap suatu penyakit.
12 Langkah Menjalankan Amalan Gaya Hidup Sihat | Unknown | 5