12 Petua Hilangkan Demam Denggi Dibantu Ubat Penawar

Petua Hilangkan Demam Denggi. Hingga kini belum dijumpai vaksin atau ubat untuk merawat demam denggi. Umumnya langkah pengendalian hanya bentuk perubatan dengan tujuan meringankan tanda sehingga pesakit boleh merasa lebih selesa. Ada beberapa petua menghilangkan demam denggi yang kami peroleh dari doktor, seperti berikut:
  • Perbanyak rehat.
  • Lebihkan jumlah air putih yang diminum dalam sehari untuk mengelak dehidrasi.
  • Konsumsi ubat berupa parasetamol untuk meredakan panas dan nyeri sendi, jangan pakai ibuprofen atau aspirin karena bisa menyebabkan pendarahan pada pesakit demam denggi.
  • Perlu menjumpai doktor bila dalam jangka waktu tiga sampai lima hari, tidak ada perubahan baik pada simptom yang Anda rasakan.

Petua Hilangkan Demam Denggi

Petua Hilangkan Demam Denggi

Apabila terkena demam denggi, maka platelet (keping darah) atau kadar trombosit akan merosot. Pada artikel minuman dan makanan untuk penyakit demam denggi yang telah dipublish kesempatan lalu, kami telah sedikit menerangkan apa itu platelet dan kesannya bila berjumlah sikit.

Untuk menolak kesan daripada sekurang-kurangnya jumlah trombosit, maka Anda perlu berusaha untuk meningkatkan kadar platelet. Berikut ini terkumpul petua untuk menghilangkan sakit demam denggi dengan memanfaatkan tanaman dan buah-buahan.

1. Kunyit
Kunyit mempunyai nama latin Curcuma domestica. Tanaman ini merupakan rizom yang kerap dipakai sebagai bumbu penyedap masakan. Tidak banyak yang tahu bahawa selain dipakai sebagai rempah rempah, ternyata kunyit juga mempunyai kelebihan lain seperti anti-mikrob, antioksida, anti-tumor, anti-virus HIV, anti-pencerobohan sel kanser, melambatkan perkembangan tumor patudara, mengubati gangguan pencernaan, dan juga mengubati demam denggi.

Di dalam kunyit terkandung minyak atsiri (tumeron dan zingiberene) serta kompaun lain dari kumpulan kurkuminoid. Dengan kewujudan kompaun tersebut, sampai saat ini kunyit kerap dipercayai sebagai ubat penawar demam denggi tradisional.

2. Daun Betik Gandul
Di dalam buah betik, terdapat kandungan kontinin, myosin, glikosida, karpain, papain, dan karposir. Bahagian yang lebih sering diberi kuasa untuk merawat denggi adalah daun betik jantan atau sebutan lain daun betik gandul. Selain untuk menghilangkan demam denggi, daun betik juga boleh dipakai untuk pengubatan malaria, penyakit cacing, dan merangsang sistem perkumuhan hempedu.

Dari hasil penelitian, kandungan papain pencipta rasa pahit di dalam daun betik mempunyai kesan terapi pada pesakit organ hati bengkak, kelamin, mata, dan usus halus. Seorang pesakit demam denggi mengalami pembengkakan organ hati, sehingga daun betik boleh dimanfaatkan untuk mengatasi pembengkakan hati. Daun betik juga dikenali akan kelebihannya menyemuhkan luka pada perut dan usus.

3. Jambu Batu
Jambu batu merah boleh Anda makan untuk meningkatkan kadar platelet dalam darah. Agar khasiatnya lebih cepat diserap, maka kami cadangkan untuk memupuk ia menjadi jus. Bila anda mahu mengalami kenaikan trombosit dalam waktu cepat, maka konsumsilah bahagian daun jambu batu yang telah teurji secara saintifik.

Menurut uji saintifik, dalam 5 hari pesakit demam denggi yang diberikan ekstrak kering daun jambu batu boleh menaikkan kadar platelet >100.000/μl. Pemberian setiap 4-6 jam dapat meningkatkan jumlah trombosit >100.000/μl selepas 12-14 jam, tanpa menimbulkan kesan buruk yang bermakna.

Maklumat lebih lanjut tentang tanaman penawar demam denggi, anda boleh menengok artikel kami sebelum ini. Berikut ini kami akan teruskan berkongsi petua hilangkan demam denggi dengan cepat dan semula jadi. Bagimana tipsnya?

1. Ambil Makanan Sihat Bergizi
Ada pantang larang ketika mengidap sakit denggi, iaitu tidak dibenarkan makan makanan ringan sebab tidak baik untuk kesihatan. Lebih baik Anda ambil makanan sihat lagi berkhasiat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Pilih sayur-sayuran berdaun hijau serta buah-buahan seperti oren dan kiwi untuk meningkatkan platelet.

2. Elakkan Alkohol dan Kafein
Anda pecinta kopi? Stop dulu keinginan meneguk kopi kerana kandungan kafein pada kopi boleh menyebabkan platelet berkurang lebh banyak. Elakkan juga minuman beralkohol. Minuman beralkohol boleh merosakkan tubuh dan jiwa seseorang.

3. Ambil Makanan Dengan Vitamin B12 dan Asid Folik
Kedua-dua nutrisi ini mempunyai tugas penting dalam pengeluaran elemen darah termasuk platelet. Sumber vitamin B12 boleh dari telur, daging kambing, susu, hati, dan keju. Lalu untuk memperoleh asid folik, Anda boleh mendapatkannya dari kacang kering, buah oren, bayam, brokoli, pisang, kubis, avokado, dan betik.

4. Pilih Juga Makanan Berlemak Omega-3
Lemak omega-3 ni baik untuk menjaga berat badan, tidak bikin gemuk. Makanan dengan Omega-3 boleh meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan jumlah keping darah. Jenis makanan seperti ini boleh didapati pada minyak ikan, salmon, dan ikan tuna.

5. Cukup Rehat
Rehat cukup setiap hari boleh menjadi petua hilangkan demam denggi paling mudah dicuba. Dengan rehat sekurang-kurangnya 7 - 8 jam satu hari (sekurang-kurangnya) maka badan boleh penuh semangat.

Waktu yang diperlukan untuk sembuh dari demam denggi biasanya selama dua minggu, walaupun ada sebahagian yang butuh waktu beberapa minggu lagi untuk benar-benar pulih.
12 Petua Hilangkan Demam Denggi Dibantu Ubat Penawar | Unknown | 5