5 Petua Hilangkan Kencing Tak Lawas Tanpa Ubat

Petua Hilangkan Kencing Tak Lawas. Adakah pernah sesekali Anda mengalami keadaan dimana ketika buang air kecil, air kencing macam tidak ada habisnya? Selalu keluar dan asyik menitis sahaja. Ini boleh menjadi suatu tanda Anda mengalami kencing tak lawas. Biasanya timbul rasa tidak puas selepas buang air kecil kerana aliran air kencing mengecil dan tersekat-sekat. Keadaan ini boleh membuat Anda semakin tidak selesa, untuk itu perlu melakukan petua untuk hilangkan masalah kencing tidak lawas.

Punca Kencing Tak Lawas

Walau bagaimanapun, sebelum Anda cuba petua hilangkan kencing tak lawas, sebaiknya Anda juga mengetahui penyebab dari kencing tak lawas.

Alahan
Ternyata, sebahagian lelaki yang mengalami kencing tidak lawas disebabkan oleh alergi. Ada beberapa perkara yang boleh mencetuskan alergi tersebut, dan salah satunya adalah lendir yang dikeluarkan oleh organ intim wanita selepas melakukan hubungan intim. Itu sebabnya, Anda dan pasangan sebaiknya boleh menjaga organ intim masing-masing sehingga boleh mengelakkan beberapa kemungkinan seperti ini.

Kuman
Para wanita juga sering mengalami kencing tidak lawas ini, dan salah satu penyebab yang paling sering menimbulkan masalah ini ialah kuman. Kuman ini akan masuk ke dalam saluran kencing, dan menyebabkan beberapa masalah, salah satunya adalah rasa tidak puas selepas buang air kecil.

Hal ini juga menjadi peringatan agar Anda tidak malas dalam menjaga kebersihan seluruh tubuh, terlebih pada organ khusus tersebut.

Dehidrasi
Yang juga perlu Anda tahu ialah, masalah pada kencing tak tuntas yang Anda alami boleh dipengaruhi oleh jumlah cairan pada tubuh. Jika Anda terlalu sering mengalami dehidrasi, maka tubuh hanya mampu menghasilkan air kencing dalam jumlah yang sangat terhad. Itu sebabnya, Anda akan menjadi sukar untuk buang air kecil, dan tentu saja mengalami masalah kencing tak lawas.

Bakteria
Di samping kuman, ada juga bakteria yang boleh membuat Anda mempunyai masalah dengan kencing tak lawas. Bakteria tersebut dinamakan dengan Chlamyda. Bakteria jenis ini biasanya hanya akan menyerang wanita, dan sangat kecil kemungkinanya untuk boleh menyerang lelaki.

Bakteria ini biasanya menetap di bahagian faraj, ketika Anda (perempuan) mengalami keputihan, maka bakteria tersebut akan sangat mudahnya untuk mencapai ke pundi kencing sehingga berisiko kencing tak lawas yang semakin besar.

Pregnancy
Ketika seorang wanita dalam keadaan hamil, maka akan terjadi perubahan yang signifikan pada tubuhnya. Apabila perut semakin membesar, maka akan sangat memungkinkan untuk menekan bahagian kantung kencing sehingga lebih mudah untuk mengalami kencing tak tuntas.

Petua Hilangkan Kencing Tak Lawas

Petua Hilangkan Kencing Tak Lawas

Anda boleh menggunakan petua untuk hilangkan kencing tak lawas secara tradisional tanpa perlu menemui doktor. Masalah ini boleh diatasi dengan mudah apabila Anda melakukan rawatan secara rutin untuk mengatasi kencing lawas.

Air Putih
Pastinya Anda juga sudah menyedari bahawa air kencing berhubungan erat dengan cecair yang anda masukkan dalam badan. Itulah alasannya, ubat kencing tak lawas yang paling pertama dan sangat alami ialah mencukupi keperluan air setiap hari.
Dengan terus menjaga pengambilan air putih, juga akan membuat Anda lebih mudah dalam buang air besar dan buang air kecil. Selain itu, ia juga akan membuat warna air kencing menjadi lebih jernih.

Durian Belanda
Beberapa tahun yang lalu, buah ini hanya dianggap sebagai buah-buahan dengan nilai jual yang rendah. Namun dengan banyaknnya hasil kajian yang menyatakan bahawa buah ini mempunyai banyak manfaat, kini buah ini kerap dijadikan bahan perbincangan orang-orang.

Salah satu kelebihan dari buah durian belanda yakni sebagai ubat kencing tak lawas tradisional. Buah durian belanda yang dipilih sebagai ubat ialah buah dalam keadaan separuh matang, Pertama kali, rebus buah dengan air dan tambahkan sedikit gula. Setelah air mendidih, angkat dan minumlah air rebusan buah ini ketika sejuk.

Melakukan Urutan
Jika Anda tidak boleh melakukannya sendiri, maka sebaiknya meminta bantuan orang yang memang sudah tahu mengenai teknik urutan refleksi. Petua merawat kencing tak lawas ini biasanya dilakukan dengan menekan ibu jari dimana terdapat titik syaraf yang mengarah ke batu ginjal..
Limau Nipis
Selain durian belanda, Anda juga boleh mendapatkan rawatan dari limau nipis. Sediakan air panas dalam sebuah gelas, selepas itu perah limau nipis boleh juga dengan memasukkan satu buah limau nipis yang sudah dipotong. Minumlah air limau nipis sampai habis, tunggu sampai kencing tak lawas ini hilang.

Mengikat Ibu Jari Kaki
Banyak orang mungkin belum tahu petua atasi kencing tak lawas ini. Kaedah ini bermula pada teori reflexiologi di mana titik saraf batu buah pinggang yang terletak pada ibu jari kaki, diikat agar pundi kencing kembali normal. Biasanya petua ini dilakukan selepas melakukan aktivi fizikal berat sehingga badan lelah.

Petua hilangkan kencing tak lawas tadi adalah senarai petua tradisional yang boleh Anda cuba. Untuk kaedah klinikal, biasanya pesakit akan diminta doktor untuk minum antibiotik. Antibiotik yang boleh dimakan ialah Ciprofloxacin, sehari minum dua kali pada pagi dan malam hari. Biasanya ubat antibiotik ini diminum selama 3 hari sahaja, tidak lebih.
5 Petua Hilangkan Kencing Tak Lawas Tanpa Ubat | Unknown | 5