7 Petua Kekal Awet Muda Untuk Perempuan dan Lelaki

Petua Kekal Awet Muda. Perempuan tidak suka bilamana mempunyai kulit berkedut, begitupun lelaki. Sememangnya begitu, setiap manusia ingin tetap awet muda agar penampilannya tetap menarik setiap masa. Ada yang mencuba mengamalkan rawatan kecantikan berbasiskan klinikal untuk merawat kulit, tapi ini mengurangkan wang terlalu banyak.

Petua Kekal Awet Muda Lambatkan Penuaan

Petua Kekal Awet Muda Untuk Perempuan dan Lelaki

Bila Anda mahu lebih jimat wang untuk mendapatkan kulit yang tetap sihat dan nampak muda, maka segera amalkan petua kekal awet muda yang berkesan ini.

Elak Pencetus Masalah Pada Kulit
Kulit kedut dan ada tompok-tompok akan merosakkan penampilan Anda. Masalah ini perlu Anda elak dengan cara menjaga fikiran agar tidak terbeban dengan tekanan atau fikiran berlebih, jaga kulit dari pencemaran dan sinar matahari. Masalah-masalah tersebut boleh menjadi punca penuaan kulit di usia muda.

Menjaga Kesihatan Kulit
Tips awet muda yang satu ini sangat penting untuk dilakukan. Kulit adalah bahagian tubuh terluar yang langsung nampak oleh mata orang-orang. Bila kulit kelihatan sihat dan bersih, maka orang akan mengira usia Anda lebih muda dari usia sebenarnya.

Amalan mudah yang boleh Anda laksanakan ialah cukup minum air putih. Air menjadi komponen penting di dalam tubuh yang mempunyai peranan besar terhadap kesihatan kulit, terutama untuk menjaga kulit tetap terhidrasi dengan baik sehingga menjadi cerah dan kelihatan awet muda.

Berhenti Makan Sebelum Kenyang
Rasulullah pernah berpesan kepada kita untuk hentikan makan sebelum perut terasa kenyang. MashaAllah, Islam memang agama yang sempurna. Pesan Rasulullah ini sesuai dengan hasil kajian para saintis yang meneliti penduduk Bandar Okinawa, Jepun, yang orang-orangnya berusia panjang. Para penduduk bandar tersebut ternyata biasa menghentikan makan saat kapasiti perut sudah terisi sebanyak 80 peratus.

Kurangkan Berpikir yang Tak Penting
Kajian di bidang neuropsikologis melaporkan bahawa otak yang dipakai untuk tetap berfikir boleh memacu sel-sel otak yang diam menjadi aktif. Orang-orang yang sudah berusia 70 tahun kelihatan seperti berusia 50 tahun kerana mereka terbiasa mengawal fikirannya.

Cukup Tidur dan Rajin Sukan
Perjalanan usia tidak boleh Anda kelak, maka agar keinginan memiliki kulit yang kekal awet muda, Anda boleh mengurangkan hal tersebut dengan memelihara mental, fizikal, dan kehidupan sosial. Beberapa tips yang boleh Anda cuba ialah melakukan sukan berkumpulan seperti bola sepak. Tidur juga menjadi petua awet muda yang belum dapat dinafikan hingga kini.


Berhenti Merokok
Tidak ada kebaikan dalam kebiasaan merokok. Merokok boleh menjadi punca utama seseorang kelihatan lebih tua. Kebanyakan perokok kemungkinan mempunyai kedut dan garis penuaan di sekitar mulut dan mata. Selain itu, merokok juga membawa pengaruh terhadap warna kulit dan memunculkan noda pada gigi. Berhentilah merokok sejurus mungkin.

Pola Makan Sihat
Untuk membantu memberikan nutrisi pada kulit dari dalam, Anda harus bijak dalam pengambilan makanan. Pilihlah makanan berjenis buah-buahan dan sayur-sayuran untuk dimasukkan ke dalam menu harian Anda. Kedua jenis makanan ini hanya mengandungi sedikit kalori dan bebas kolesterol, sehingga tidak mencetuskan obesiti.

Buah-buahan dan sayur banyak mengandungi mineral seperti kalsium dan zat besi yang diperlukan oleh tubuh. Sumber zat besi yang berasa dari tanaman adalah bayam dan kacang soya. Tapi kami cadangkan agar Anda lebih memilih zat besi yang berasal dari haiwan kerana kandungan kalsium dan zat besinya lebih tinggi serta lebih mudah diserap oleh tubuh. Makanlah secara terjadwal setiap harinya.

Sekarang Anda hanya perlu bahagia setelah mengamalkan petua kekal awet muda untuk perempuan dan lelaki di atas. Jangan lupa untuk selalu berfikir positif dan aktif agar menjaga tubuh secara fizikal tetap sihat lebih lama.
7 Petua Kekal Awet Muda Untuk Perempuan dan Lelaki | Unknown | 5