10 Petua Memutihkan Gigi Kuning Dengan Cepat

Petua Memutihkan Gigi. Masalah yang sering terjadi pada bahagian wajah Anda sebenarnya tidak hanya untuk kulit sahaja, namun ada bahagian lain yang seharusnya tidak boleh lepas dari perhatian Anda. Salah satu bahagian tersebut adalah gigi. Masih banyak yang meremehkan keindahan dan juga kesihatan gigi. Padahal, gigi putih boleh menjadi aset tersendiri bagi diri Anda. 

Untuk mendapatkan gigi putih, Anda perlu tahu dulu mengapa gigi boleh bermasalah atau yang kerap terjadi ialah gigi kuning, sehingga hal-hal yang menjadi penyebabnya tidak lagi Anda lakukan. Berikut punca gigi kuning yang perlu Anda ketahui.

Berenang
Air pada kolam renang biasanya mempunyai kandungan klorin yang cukup tinggi, maka hal tersebut boleh menjadi penyebab gigi kuning yang sangat berpengaruh. Itu sebabnya, mungkin Anda sering melihat mereka yang terlalu sering berada di kolam renang seperti atlet profesional mempunyai warna gigi yang kurang indah. Oleh kerana itu, mulai saat ini sebaiknya Anda tidak terlalu sering berenang.

Teh Herba
Adakah Anda pernah menyedari bahawa beberapa minuman yang selama ini Anda pengambilan salah satunya boleh saja menjadi penyebab gigi kuning? Seperti misal teh herba, ia termasuk ke dalam senarai minuman yang membuat gigi berwarna kuning. Apabila Anda seseorang yang mempunyai kegemaran meminum teh, maka mulai sekarang sebaiknya Anda kurangkan minum teh.

Merokok
Dari awal, merokok tidak hanya sebagai penyebab dari berbagai penyakit yang cukup mematikan, namun juga sebagai pencipta warna kuning pada gigi yang sebaik-baiknya Anda jauhi secepat mungkin. Tidak mudah mengamalkan cara memutihkan gigi akibat rokok, jadi hentikan kebiasaan ini. 

Minuman Penambah Energi
Minuman yang biasanya lebih banyak digunakan oleh kaum lelaki ini juga sebaiknya mulai Anda kurangkan.

Petua Memutihkan Gigi Kuning

Petua Memutihkan Gigi Kuning Dengan Cepat

Setelah mengetahui punca utama gigi menjadi kuning, kini tiba masanya Anda mencuba petua memutihkan gigi kuning dengan cepat. Terdapat kaedah rawatan moden, atau boleh juga dengan kaedah semulajadi.

# Kaedah Rawatan Klinikal

Berikut kaedah rawatan untuk putihkan gigi secara moden atau klinikal yang boleh Anda cuba.

Membersihkan Gigi
Hal pertama yang boleh Anda lakukan adalah dengan rajin melakukan pembersihan gigi pada doktor gigi, sekurang-kurangnya enam bulan sekali. Gigi juga boleh menjadi kuning jika Anda tidak dirawat ataupun dibersihkan dengan baik. Jadi, sebaiknya Anda mempunyai jadual membersihkan gigi yang teratur. Dengan begini, maka secara tidak langsung gigi boleh menjadi lebih sihat dan bersih.

Treatment Memutihkan Gigi
Sudah bukan rahsia lagi, bahawa semakin lama semakin banyak bermunculan petua putihkan gigi secara modern yang boleh menjadi pilihan ramai orang. Biasanya, jika Anda mengalami masalah dengan warna gigi kemudian bergegas berjumpa dengan doktor gigi, maka Anda akan langsung disyorkan untuk melakukan pelbagai treatment ini.

Tapi sebaiknya Anda tidak terburu-buru, sebab doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan terlebih dahulu apakah gigi Anda sudah siap untuk mendapati rawatan tersebut atau belum. Semisal dijumpai gigi berlubang, maka boleh jadi Anda tidak dibenarkan doktor melaksanakan rawatan tersebut.

# Kaedah Rawatan Tradisional

Selain cara klinikal, Anda juga boleh mencuba petua memutihkan gigi secara tradisional yang masih dilakukan kerana sehingga kini masih menjadi kepercayaan ramai orang. Selain itu, Anda juga tahu bahawa mengambil rawatan berkaedah tradisional akan membuat Anda menjadi jauh lebih jimat wang. Segera cuba petua tradisional untuk putihkan warna gigi di bawah.

Siwak
Jangan remehkan salah satu jenis kayu yang sudah digunakan dari zaman Rasulullah ini. Sebab sampai saat ini, sudah banyak sekali saintis yang membenarkan bahawa siwak memang terbukti berkesan dalam mencerahkan warna gigi.

Strawberry
Beberapa buah yang ada di sekitar Anda memiliki kelebihan yang tidak Anda duga sebelumnya. Seperti buah strawberry, mungkin hingga kini belum banyak orang yang menyadari selain dari bentuknya yang cantik dan rasanya yang menyegarkan, juga bisa dijadikan sebagai ubat pemutih gigi alami. Dengan cara mengunyahnya secara rutin, gigi Anda sudah bisa mendapatkan manfaat tersebut. 

Xylitol
Mungkin Anda jarang melihat zat ini dalam bentuk yang sebenarnya, namun tentu saja Anda pernah mengenal beberapa produk yang mengandung xylitol. Seperti pada permen berxylitol, dengan sering mengonsumsinya permen tersebut, maka Anda telah membantu gigi kembali putih berseri. Selain itu, xylitol juga mampu membersihkan karang ataupun plak pada gigi. 

Kulit Lemon
Sudah dari zaman lalu ramai orang yang menyadari manfaat dari buah lemon. Bahkan, bagian kulitnya juga bisa dimanfaatkan untuk memutihkan gigi. Caranya ialah dengan menggunakan lapisan dalam kulit lemon untuk menggosok permukaan kulit secara merata.


Amalan Untuk Merawat Gigi Putih

Apabila Anda sudah mengetahui petua memutihkan gigi tersebut, maka sebaiknya Anda juga rutin melaksanakan rawatan gigi harian. 

Gosok Gigi Dengan Benar
Sekarang ini sudah banyak sekali penyuluhan perihal merawat gigi yang bisa Anda dapatkan. Caranya ialah dengan  merawat gigi dari arah atas ke bawah secara berulang, bukan arah menyamping. 

Makanan Berkalsium
Tidak berbeda jauh dari tulang, gigi juga membutuhkan banyak kalsium. Maka rawatan kedua  yang bisa Anda lakukan ialah dengan memakan makanan tinggi kalsium.

Buah dan Sayur
Mereka tidak hanya akan membuat tubuh Anda menjadi lebih sihat dari dalam.  Dengan rajin makan buah ataupun sayur maka akan juga memberi kesan yang baik bagi gigi Anda melalui proses pengunyahan. 

Mengganti Sikat Gigi
Bukan hanya dengan dengan memperhatikan apa saja yang Anda makan, namun kegiatan yang berkaitan dengan sesuatu yang bersentuhan langsung dengan gigi Anda juga perlu diperhatikan, seperti sikat gigi. 

Meskipun ramai orang yang menganggap bahwa sikat gigi yang digunakan masih dalam keadaan cukup baik, namun sebaiknya Anda rutin menggantinya paling tidak satu kali dalam satu bulan. Hal ini dapat menghindarkan gigi Anda dari bakteria, dan juga bulu sikat yang sudah tidak lembut seperti semula.

Baca: Petua Hilangkan Sakit Gigi Berdenyut dan Berlubang

Dengan berbagai keterangan terkait petua memutihkan gigi yang sudah diberikan tersebut, diharapkan Anda bisa menjaga gigi lebih baik lagi. Dengan begini, maka Anda bisa terbebas dari masalah gigi yang lebih serius.
10 Petua Memutihkan Gigi Kuning Dengan Cepat | Unknown | 5