14 Punca Masalah Rambut Gugur Lelaki dan Perempuan

Punca Rambut Gugur. Rambut gugur kerap pasti dialami semua orang setiap hari. Menurut doktor, keguguran rambut adalah perkara biasa yang selalu berlaku. Akan tetapi, bila jumlah rambut yang gugur setiap hari melebihi 100 - 120 helai, maka itu boleh mendatangkan petaka terhadap kesihatan rambut Anda.

Rambut yang terus gugur lama kelamaan boleh menyebabkan keguguran. Ketika anda botak, pasti kepercayaan diri akan menurun. Untuk itu, penting sekali menjaga kesihatan rambut dari luar maupun dalam. Langkah mudah untuk merawat rambut gugur adalah dengan mengambil makanan sihat serta melaksanakan pola hidup sihat pula setiap hari.

Punca Rambut Gugur Dengan Banyak

Punca Rambut Gugur

Kasih Petua mau berkongsi maklumat berkaitan punca rambut gugur untuk Anda. Mungkin selama ini Anda hanya mengalami masalah ini, tetapi tidak tahu menahu bagaimana boleh terjadi, apa puncanya. Untuk itu, tulisan berikut ini diharapkan dapat membantu Anda terhindar daripada masalah rambut gugur seteleh mengetahui apa sahaja punca dari masalah ini.

1. Perubahan Hormon
Bentuk keguguran rambut lelaki dikenali dalam dunia perubatan 'alopesia androgenetik'. Keguguran ini berlaku akibat pengaruh tingginya jumlah hormon testosteron bernama dihidrotestosteron (DHT) yang membawa sebab akar rambut terlalu peka. Hormon ini menjadikan rambut lebih tipis dan mudah gugur dari akarnya.

Bentuk keguguran rambut perempuan terletak di bahagian atas kepala. Hormon yang membawa sebab keguguran pada rambut perempuan antara lain hormon yang terproduksi pada masa menopause, masa kehamilan, dan akibat penggunaan kotrasepsi hormon.

2. Pengaruh Pengambilan Makanan
Pengambilan pemakanan yang tidak memenuhi standard juga menjadi punca rambut gugur dan tipis. Apabila anda sedang menjalankan program diet, maka jangan sampai ia menyebabkan keguguran rambut. Tetaplah pengambilan makanan tinggi gizi seperti zinc yang dapat menguatkan akar rambut.

3. Kesan Kemoterapi
Terapi kemo biasa ditujukan untuk pesakit kanser. Ada kesan mengerikan dari kemoterapi iaitu rambut mudah gugur dan bahkan hingga mengalami keguguran. Sesungguhnya kesan daripada kemoterapi ini tidak hanya memberi kesan pada rambut di kulit kepala, tetapi juga pada wajah dan tubuh. Rambut baru akan tumbuh setelah beberapa bulan berhenti menjalani kemoterapi.

4. Kesan Ubat-ubatan
Ubat yang Anda konsumsi juga mampu memberi kesan terhadap kesihatan rambut. Macam ubat tersebut sebagai contoh ubat yang memberi reaksi positif terhadap jerawat, kemurungan, serta rasa sakit, akan tetapi tidak positif untuk rambut dan kulit kepala. Laporan ini telah dikeluarkan oleh para saintis di University of Melbourne.

Penemuan lain juga menjelaskan bahawa ada ubat-ubatan yang boleh membawa pengaruh terhadap tekstur dan warna rambut. Berikut ini beberapa macam obat yang menjadi punca masalah pada rambut.
 • Epilepsi

  Kesan ubat anti-epilepsi yang berkaitan dengan migrain, rambut kerinting, dan rambut gugur. Satu contoh ubat untuk mengubati epilepsi adalah valproate natrium.

 • Antidepressant

  Penggunaan ubat untuk mengatasi kemurungan membawa kesan terhadap rambut yang mengalami proses rehat pada kitaran pertumbuhan rambut. Hal ini tidak perlu Anda bimbangkan sebab rambut akan tumbuh seperti semula selepas penggunaan, umumnya berlangsung selama tiga bulan. Contoh ubat antidepressant adalah Fuoxetine atau Prozac.

 • Psoriasis

  Psoriasis adalah penyakit yang membuat kulit menjadi bersisik akibat pengeluaran sel-sel kulit yang berlebihan. Penggunaan ubat untuk mencegah pengeluaran sel kulit baru yang akan menyebabkan kesan rambut kerinting, berubah warna, serta merosakkan tekstur rambut. Rambut akan kembali normal seiring berlalunya waktu selepas berhenti melakukan rawatan.

 • Pil Perancang Keluarga

  Dengan minum pil perancang keluarga, maka kandungan senyawa bernama anti-androgen yang terletak di dalamnya akan bekerja mengurangkan risiko rambut gugur pada wanita yang terdedah terhadap masalah tersebut. Akan tetapi, bilamana selesai atau berhenti minum pil perancang keluarga, maka rambut gugur bakal terjadi.

 • Ubat Jerawat

  Pil untuk mengubati jerawat terbuat dari vitamin A yang mampu menangani gangguan kulit termasuk jerawat. Bahan dari pil ini bisa menjadi punca rambut gugur pada sedikit pasien, menurut penelitian di Melbourne. Kesan rambut gugur semakin teruk bilamana dosis yang diminum semakin tinggi.

Ubat-ubatan lain yang boleh menyebabkan rambut gugur adalah ibuprofen dan ubat pencair darah.

5. Tekanan 
Tekanan psikologi boleh menyebabkan tekanan dan kemurungan. Pada keadaan seperti ini biasanya pesakit akan mengalami penipisan rambut kepala tetapi tidak sampai menyebabkan keguguran. Elakkan tekanan psikologi dan fizikal dengan terus berfikir positif.

6. Alopesia Areata
Alopecia areata adalah gangguan kesihatan yang diperolehi dari penyakit autoimun, di mana sistem imun menyerang tubuh sendiri. Alopesia areata (rambut botak bertompok) kerap berlaku pada kalangan remaja dan dewasa. Beberapa penyakit yang mencetuskan alopesia areata adalah diabetes, anemia pernisus, tiroid, dan vitiligo.

7. Melahirkan Anak
Adapun punca masalah rambut gugur yang pasti dialami banyak perempuan adalah ketika selepas menjalani proses bersalin. Biasanya rambut akan mengalami keguguran yang teruk pada masa enam bulan pertama selepas melahirkan anak. Masalah ini akan beransur pulih apabila kadar estrogen di dalam tubuhnya menjadi normal.

8. Kulit Kepala Tidak Sihat
Jarang sekali yang perhatian terhadap kesihatan kulit kepala. Kebiasaan abai terhadap kesihatan ini boleh membuat kulit kepala menjadi tidak sihat. Pada kulit kepala yang kotor dan tidak sihat, maka boleh dengan mudah dijangkitkan oleh kuman. Kuman ini boleh juga hadir ketika kulit kepala dalam keadaan panas dan lembab, seperti ketika memakai topi atau menutup rambut. Oleh kerana itu, selepas memakai topi dalam waktu yang cukup lama, jangan lupa untuk mencuci rambut.

9. Jarang Keramas
Rambut yang jarang dicuci akan bau dan mudah gugur. Selain itu, jarang mencuci juga membuat rambut menjadi lembap dan berminyak. Keadaan rambut semacam ini apabila terkena sinar matahari maka membuat rambut dalam keadaan berminyak sekaligus berpeluh. Peluh pada kulit kepala boleh diserap oleh folikel rambut yang menyebabkan rambut lembap dan mengalami keguguran.

10. Hair Dryer
Sebaiknya bermula kini, elakkan pemakaian hair dryer (pengering rambut) setiap kali habis mandi. Alat ini akan memberi kesan rambut kering dan mudah patah. Ketika rambut patah, maka Anda tidak boleh lagi mengelak daripada masalah rambut gugur.


11. Pengerinting Rambut
Punya rambut kerinting seperti penyanyi idola memang sah-sah sahaja, tetapi bila struktur rambut Anda tidak kuat, maka hanya membawa masalah tersendiri. Penggunaan alat ini adalah dengan melilit rambut sehingga membuat akar rambut menjadi tertarik dan berakhir pada keguguran rambut.

12. Ikatan Rambut yang Kencang
Rambut yang tidak memperoleh makanan seimbang boleh menjadi punca rambut gugur paling utama. Apabila akar rambut tidak cukup kuat, maka masalah remeh seperti mengikat rambut sedikit kencang sahaja boleh dengan mudah membuat rambut tertarik dan gugur. Cara mengelak masalah ini yakni dengan tidak mengikat rambut terlalu kencang, serta jangan mengikat rambut terlalu lama.

13. Keturunan (Genetik)
Penyakit boleh diturunkan dari orang tua. Cuba periksa dan tanya sama bapak dan ibu Anda adakah kerap mengalami masalah rambut gugur. Bila jawapannya betul, maka boleh jadi masalah tersebut dapat Anda peroleh juga. Untuk mengatasi keguguran rambut akibat faktor keturunan, Anda hanya perlu lebih fokus menjalani pola hidup sihat dan mencukupi pemakanan harian.

14. Radikal Bebas
Punca rambut gugur terakhir yang perlu Anda ketahui adalah radikal bebas. Radikal bebas merupakan bahan toksik yang menyebabkan terjadinya penuaan awal. Biasanya radikal bebas dihadirkan oleh pencemaran kenderaan dan asap-asap beracun. Radikal bebas juga memberi kesan terhadap kulit kepala, dan selanjutnya membuat rambut menjadi gugur.

Bila Anda sudah membaca keseluruhan maklumat tersebut, maka hal selanjutnya yang boleh Anda lakukan adalah menjalani petua rambut gugur dengan melakukan rawatan semulajadi. Ada baiknya anda boleh mengelak masalah ini agar rambut gugur dapat dikurangkan.
14 Punca Masalah Rambut Gugur Lelaki dan Perempuan | Unknown | 5