16 Punca Sakit Buah Pinggang Kiri dan Kanan

Punca Sakit Buah Pinggang. Manusia mempunyai dua buah pinggang, sebelah kiri dan kanan yang letaknya di bawah tulang rusuk. Kegunaan utama buah pinggang untuk membuang sisa metabolik atau sampah badan berbentuk zat padat maupun cecair berlebihan dari darah melalui saluran kencing. Apabila berlaku kerosakan pada buah pinggang, tentu akan berpengaruh terhadap kinerja atau fungsi tersebut.

Penyakit buah pinggang mempunyai dua macam, ada yang kronik dan akut. Kedua-duanya tetap berkesudahan buruk apabila tidak segera diurus. Beberapa pesakit awalnya terdedah kepada masalah sakit buah pinggang kerana mereka tidak memahami tentang tanda awal datangnya penyakit tersebut. Untuk itu, sebaiknya Anda mengetahui terlebih dahulu simptom penyakit buah pinggang ini.

Punca Sakit Buah Pinggang Kiri dan Kanan

Punca Sakit Buah Pinggang Kiri dan Kanan

Tulisan ini masih berkaitan dengan artikel yang telah kami publish sebelum ini iaitu mengenai punca sakit buah pinggang. Tentu penyakit buah pinggang ini dibagi menjadi dua macam, sesuai jenisnya, iaitu sakit buah pinggang akut dan sakit buah pinggang kronik.

# Punca Sakit Buah Pinggang Kronik

Chronic kidney disease (CKD) atau penyakit buah pinggang kronik adalah keadaan kemerosotan fungsi buah pinggang secara beransur-ansur. Keadaan ini berjalan terus menerus alias kekal. Pada masa CKD berganti status menjadi kegagalan buah pinggang maka fungsi buah pinggang telah menurun mencapai tahap atau peringkat akhir.

Keadaan-keadaan yang menekan organ buah pinggang menjadi punca utama terjadinya sakit buah pinggang. Seperti tekanan darah tinggi atau hipertensi dan tingginya kadar gula dalam darah atau kencing manis. Menurut laporan kajian, kes kegagalan buah pinggang yang dicetuskan oleh tekanan darah tinggi mencapai angka 25 peratus, manakala 30 peratus-nya dicetuskan oleh diabetes.

Selain disebabkan oleh kedua-dua keadaan kesihatan tersebut, ada beberapa keadaan lain yang juga membawa risiko menyebabkan penyakit buah pinggang kronik. Beberapa di antaranya ialah:
 • Gangguan buah pinggang polisistik yang merupakan keadaan kedua buah pinggang bersaiz lebih besar daripada saiz normal kerana berlakunya pertambahan massa kista. Keadaan ini dipengaruhi oleh riwayat penyakit keluarga alias diwariskan.
 • Jangkitan yang mengenai sakit buah pinggang.
 • Keradangan pada buah pinggang.
 • Adanya penyumbatan yang boleh terjadi kerana batu ginjal atau gangguan prostat.
 • Penggunaan ubat-ubatan tertentu dalam jangka panjang, seperti aspirin dan ibuprofen.
 • Lupus eritematosus sistemik atau keadaan immuniti tubuh mengenali buah pinggang sebagai rangkaian asing dan kemudian diserang.
 • Kegagalan pertumbuhan buah pinggang pada janin semasa dalam kandungan.

# Punca Sakit Buah Pinggang Akut

Sakit buah pinggang akut lebih berbahaya daripada sakit buah pinggang kronik. Ini kerana keadaan buah pinggang yang mengalami kerosakan secara mendadak, sehingga tidak dapat menjalankan tugasnya sebagai organ perkumuhan. Bila keadaan ini dibiarkan tanpa sepengetahuan pesakitnya, maka dapat menimbulkan penyakit serius lain akibat organ lain tubuh yang ikut merasakan kesan negatifnya.

Kebanyakan faktor risiko dan punca sakit buah pinggang akut ini kerana berkurangnya aliran darah yang mengarah ke buah pinggang. Beberapa perkara yang boleh menyebabkan penurunan peredaran darah ke buah pinggang antara lain:
 • Volume darah yang rendah akibat pendarahan, muntah, cirit-birit yang berlebihan, dan dehidrasi yang teruk.
 • Jumlah darah yang dipam jantung di bawah normal. Keadaan ini disebabkan oleh kegagalan jantung dan fungsi hati.
 • Ubat-ubatan tertentu yang mempunyai pengaruh buruk pada proses bekalan darah ke buah pinggang dan bahkan boleh mengganggu buah pinggang. Contohnya ubat untuk hipertensi, antibiotik tertentu, dan ubat anti keradangan bukan-steroid (OAINS).
 • Adanya penyumbatan pada saluran air kencing sehingga sisa hasil keluaran buah pinggang tidak boleh dibuang melalui air kencing.
 • Timbunan kolesterol, pembekuan darah, glomerulonefritis, jangkitan, penyakit lupus, skleroderma, multiple myeloma, thrombotic thrombocytopenic purpura, dan ubat-ubatan tertentu yang mencetuskan kerosakan langsung pada buah pinggang.
 • Masalah pada pundi kencing seperti mengalami sumbatan saluran air kencing.
 • Menghidap diabetes dan penyakit hati.
 • Berusia 65 tahun atau lebih.
 • Tengah menjalani proses rawatan intensif di rumah sakit.

Bahaya sakit buah pinggang boleh berakhir pada kehilangan nyawa. Maka dari itu, jagalah dengan betul kesihatan seluruh organ tubuh anda, termasuk buah pinggang agar terhindar dari penyakit. Apabila mula timbul beberapa simptom, segera cari tahu punca sakit buah pinggang yang menyerang Anda, apakah butuh pemeriksaan lebih lanjut atau tidak. 
16 Punca Sakit Buah Pinggang Kiri dan Kanan | Unknown | 5