12 Petua Mudah Bersalin Normal Dengan Cepat

Petua Mudah Bersalin. Melahirkan dengan normal dan cepat prosesnya tentu menjadi harapan semua wanita. Proses bersalin boleh berlaku secara normal tanpa disertai rasa sakit atau nyeri dan tidak perlu pengambilan ubat atau pembiusan. Tapi ada pula wanita yang memerlukan bantuan lebih banyak butuh bantuan medis untuk mengatasi masalah yang muncul ketika menjalani proses melahirkan.

Agar proses bersalin secara normal dapat terlaksana dengan cepat tanpa disertai rasa sakit boleh dilakukan dengan pelbagai amalan atau cara alami. Memberi urutan, mengatur pernafasan dengan baik, dibantu dengan dorongan, dan bersalin di dalam air ialah contohnya. Untuk memperjelas, Kasih Petua akan membincangkan petua mudah bersalin normal dengan cepat yang boleh Anda amalkan.

Petua Mudah Bersalin Normal Semulajadi

Petua Mudah Bersalin Normal Dengan Cepat

Berikut ini petua amalan mudah bersalin semulajadi.

Urutan
Memberi sedikit urutan pada bahagian bawah punggung atau bahu ketika berlaku kontraksi boleh membantu kurangkan rasa nyeri ketika bersalin. Dengan urutan, tubuh akan lebih rileks dan terangsang untuk melepaskan hormon endorfin yang boleh memberi kesan tenang pada tubuh.

Minta bantuan kepada pendamping atau bidan untuk mengurut salah satu bahagian tersebut dengan lembut dan perlahan. Urutan yang diberikan secara tergesa-gesa boleh berkesan buruk pada anak.

Kehangatan
Menurut kajian, tubuh yang hangat akan lebih mudah untuk rileks. Dengan meletakkan benda yang memberi kehangatan pada tubuh boleh merileksasikan otot sehingga tidak tegang. Ini dapat mengurangkan rasa sakit ketika bersalin.

Untuk amalan ini, Anda boleh lakukan langkah awal dengan mengambil botol kosong lalu isikan dengan air suam, bukan air panas. Bungkus botol dengan kain tipis kemudian tempelkan pada tubuh. Semua bahagian boleh ditampal. Tapi dianjurkan untuk menuam pada bahagian yang terasa nyeri saja.

Atur Pernapasan
Kontraksi dan otot yang tegang sehingga menimbulkan rasa sakit boleh dielak dengan cara mengatur pernafasan dengan baik. Tarik nafas dalam-dalam melalui hidung ketika berlaku kontraksi, selepas itu menghembus nafas secara perlahan-lahan melalui mulut. Ulangi sehingga tubuh terasa lebih tenang selepas itu.

Ubah Posisi
Tips mudah bersalin ini diperlukan untuk meringankan kejenuhan dan pegal yang terjadi akibat berada di bilik persalinan dalam masa yang lama. Anda boleh sedikit menggerakkan badan agar rasa sakit boleh reda dan proses persalinan boleh berjalan dengan cepat.

Posisi yang dianjurkan ialah:
  • Duduk bersandar di tempat tidur, bola senam hamil atau pada pasangan Anda.
  • Goyangkan pinggul agar bayi dalam perut boleh bergerak ke bawah.
  • Berjalan-jalan beberapa minit lalu tidur kembali.
  • Kedudukan melutut di atas tikar atau tempat tidur dengan satu kaki diangkat. Amalan ini bagus untuk melebarkan jalan keluar bayi.
  • Tidur berbaring atau menyamping agar pinggul tetap terbuka. Jangan tidur dengan posisi terlentang atau menghadap ke atas kerana boleh membuat kontraksi berlangsung lebih lama dan lebih menyakitkan.

Melahirkan di Air
Menurut sebuah kajian, wanita yang melahirkan di air lebih sedikit memerlukan ubat pereda sakit dan ubat bius daripada mereka yang melahirkan seperti biasa. Persalinan semacam ini sudah banyak dilakukan oleh warga Eropah. Air yang dipakai harus hangat agar tubuh lebih rileks saat bersalin.

Pendamping
Ajak suami, ibu, kakak, atau rakan Anda yang boleh memberi sokongan kepada Anda ketika bersalin. Petua mudah bersalin normal ini boleh meningkatkan keyakinan dan semangat Anda secara psikologi. Sokongan yang diberikan juga boleh membuat persalinan lebih mudah dan cepat.

Alas Perut
Bersalin memerlukan banyak tenaga. Kalau kekurangan tenaga maka boleh melambatkan persalinan. Maka itu, alas perut Anda sebelum masuk ke bilik bersalin. Jangan biarkan perut kosong walaupun saat makan tidak berselera kerana menahan sakit. Makanlah sebuku roti atau beberapa keping biskut untuk mengalas perut.

Virgin Coconut Oil (VCO)
VCO atau minyak kelapa dara menjadi salah satu petua tradisional untuk mudah bersalin yang sudah dikenal oleh banyak penduduk Malaysia. Minyak kelapa darah boleh diambil atau diambil dalam bentuk kapsul. Salah satu kebaikan VCO ialah boleh melawan jangkitan atau bertindak sebagai antiviral.

Sayur Bendi
Sayur bendi mengandungi 90% air yang juga diperkayakan dengan kandungan kalsium. Ia boleh digunakan untuk membantu Anda semasa hamil dan mempunyai masalah buasir. Ini cukup penting diamalkan agar saat bersalin, tidak ada masalah yang timbul.

Petua Mudah Bersalin Dengan Cepat Secara Medis

Petua Mudah Bersalin Dengan Cepat Secara Medis

Berikut ini tips agar mudah bersalin normal yang diamalkan dengan bantuan medis.

Pembiusan Regional
Anestesia atau penggunaan ubat bius boleh membuat bahagian-bahagian tubuh menjadi mati rasa atau kebal sakit. Ada dua jenis anestesia yang boleh juga digabungkan kedua-duanya iaitu epidural dan spinal. Pembiusan epidural ialah memasukkan ubat dengan cara menyuntik lapisan luar yang menyelimuti saraf tulang belakang. Mati rasa akan dialami selepas 10 hingga 20 minit.

Pembiusan spinal adalah dengan menyuntik ubat lebih dalam dan mendekati saraf tulang belakang. Kesan pembiusan spinal boleh terasa langsung selepas disuntik. Dos ubat yang dipakai juga rendah. Kedua anestesi ini selamat untuk Anda dan bayi Anda, begitu menurut kajian. Tapi ada kesan yang muncul, seperti tekanan darah menurun, sakit kepala, gatal-gatal ringan, kesemutan, susah buang air kecil, dan kaki terasa berat. Kesan ini jarang berlaku.

Pembiusan Lokal
Berbeza dengan pembiusan serantau, anestetik tempatan boleh meredakan rasa nyeri di bahagian sekitar kemaluan saat persalinan. Pembiusan tempatan diperlukan oleh doktor untuk melakukan proses spisiotomi atau penyayatan di kawasan perineum, iaitu antara faraj dan dubur. Juga berguna bagi doktor untuk menjahit faraj selepas melahirkan. 

Pembiusan tempatan dilaksanakan dengan memberi ubat bius ke dalam rangkaian perineum. Kesan yang timbul daripada petua mudah bersalin ini adalah timbul alergi dan menurunkan tekanan darah, tetapi jarang berlaku. Kaedah ini juga selamat untuk ibu dan bayi.

Petidin
Petidin adalah ubat yang juga digunakan untuk membantu kelancaran proses bersalin. Ubat petidin disuntik ke dalam otot paha atau punggung. Bahagian yang disuntik mula terasa tidak sakit selepas 20 minit. Kerja ubat ini boleh dirasakan selama dua hingga empat jam. Jadi, selama itu Anda akan merasa lebih rileks sehingga rasa sakit sedikit berkurang.

Kaedah ini memberi kesan pada beberapa wanita seperti sakit kepala, mual, dan pelupa. Petidin juga mempunyai kesan kurang baik pada bayi. Pernafasan bayi boleh terganggu jika ubat ini disuntik saat bayi mendekati masa keluar. Doktor biasanya lebih hati-hati dalam mengamalkan petua mudah bersalin normal ini.

Demikianlah 12 petua mudah bersalin yang boleh Anda amalkan untuk membantu melancarkan proses bersalin. Selama menjalani masa kehamilan, jagalah pengambilan makanan Anda dan tentukan sumber nutrisi dari makanan yang sihat. Proses melahirkan memang terasa sakit, tapi inilah salah satu keistimewaan wanita yang membuatnya sangat dihargai dan tak boleh diremehkan. Semoga bayi Anda lahir dengan selamat dan bahagia. 
12 Petua Mudah Bersalin Normal Dengan Cepat | Unknown | 5