12 Petua Hilangkan Selsema Anak Kecil dan Orang Dewasa

Petua Hilangkan Selsema. Selsema dalam istilah perubatan dikenali dengan panggilan nasofaringitis, rhinofaringitis, atau koriza akut. Selsema ialah penyakit pada lapisan hidung dan tekak yang disebabkan oleh lebih dari dua ratus virus penyebab selsema.

Virus yang paling umum menjadi penyebab selsema adalah dari kumpulan coronaviruses dan rhinoviruses. Selsema merupakan keadaan penyakit yang boleh berjangkit melalui hubungan langsung maupun tidak langsung Anak kecil dan orang dewasa boleh terkena selsema pada bila-bila saja. Selsema adalah penyakit yang boleh dirawat tanpa ubat.

Simptom dari selsema yang biasa berlaku meliputi sakit tekak, rhinorrhea, batuk-batuk, hidung tersumbat, bersin-bersin, dan demam. Pada hari ketujuh atau dalam masa satu minggu hingga sepuluh hari simptom selsema tersebut akan reda. Bila tidak diberi rawatan selsema, beberapa simptom boleh berlangsung hingga tiga minggu.

Petua Hilangkan Selsema Tanpa Ubat

Petua Hilangkan Selsema Tanpa Ubat -kasihpetua

Penyakit selsema biasanya berlangsung selama satu minggu. Tapi pada bayi di bawah usia lima tahun, selsema boleh terjadi lebih lama, iaitu kira-kira sepuluh hingga empat belas hari. Keadaan badan semasa selsema boleh membuat Anda tak mampu berbuat banyak kerana perlu berehat untuk membantu proses pemulihan.

Semasa berehat, kita boleh minum banyak cecair dan mengambil makanan sihat dengan kandungan serat tinggi dan rendah lemak, semisal buah-buahan. Untuk membantu meredakan simptom selsema, ada beberapa petua hilangkan selsema yang boleh Anda amalkan.

Berkumur Air Garam
Larutkan sedikit garam pada air. Digunakan untuk berkumur. Ini merupakan petua tradisional untuk melegakan selsema tanpa menggunakan ubat. Menurut kajian, kaedah ini dapat mengurangkan simptom selsema berupa hidung tersumbat dan sakit tekak.

Makan Gula-gula Menthol
Gula-gula dengan rasa pudina atau menthol boleh membantu meredakan sakit pada kerongkong semasa selsema menjangkit Anda. Petua hilangkan selsema ini dirasakan berkesan oleh ramai orang, jadi cubalah.

Menggunakan Balm (Salap) Hangat
Petua ini selamat bila diamalkan untuk anak kecil, bayi, dan orang dewasa. Tujuan dari penggunaan balm ialah untuk meringankan simptom dari selsema. Langkahnya, usap balm hangat pada punggung atau dada. Elakkan pemakaian di kawasan hidung kerana boleh mengganggu nafas.

Hirup Wap Air Panas
Didihkan air satu periuk, lalu tuang air pada mangkuk. Hirup wap yang keluar. Amalan ini dapat membantu melicinkan perjalanan lendir hingus yang menyumbat hidung, sehingga mudah dikeluarkan. Akan lebih berkesan bila Anda tambah dengan minyak menthol atau minyak kayu putih. Petua sembuhkan selsema ini tidak disyorkan untuk kanak-kanak kecil, jadi elakkan amalan ini buat mereka.

Baca: Petua Hilangkan Resdung Tradisional

Konsumsi Tambahan Zinc
Zinc merupakan salah satu mineral yang berkhasiat untuk mengubati selsema. Gunakan tambahan untuk membantu memulihkan keadaan Anda. Namun selepas selsema sembuh, jangan gunakan tambahan zinc dalam jangka panjang kerana boleh menyebabkan cirit-birit dan muntah-muntah.

Rehat
Petua hilangkan selsema untuk kanak-kanak ini boleh diamalkan dengan mudah. Temani anak selagi rehat agar tidak bosan dan jenuh. Merehatkan tubuh boleh membantu memulihkan keadaan kesihatan anak dan menambahkan sistem imun atau antibodi agar virus dan bakteria penyebab selsema boleh dibunuh.

Bersihkan Rumah
Rumah beserta isinya harus lebih diperhatikan dan dipantau terus menerus. Anak kecil dan bayi lebih terdedah kepada virus ataupun bakteria yang sangat suka dengan alat ataupun pakaian yang kotor. Pada celah-celah peralatan rumah boleh menjadi pencetus virus selsema menjangkiti kanak-kanak. Bersihkan lantai setiap hari dengan air panas bercampur cecair antiseptik, juga untuk sarung bantal dan sebagainya.

Beri Peredaran Udara yang Baik
Aliran dan peredaran udara di dalam rumah yang baik termasuk ke dalam petua hilangkan selsema yang sangat penting. Setiap pagi, buka pintu serta tingkap dibuka supaya udara dari luar dapat mengalir ke dalam rumah dengan baik. Udara segar ini boleh membuat suasana rumah lebih sihat. Namun selepas waktu menjelang siang, segera tutup pintu kerana risau debu ikut masuk ke dalam rumah.

Lemon, Halia, dan Madu
Tiga bahan ini sudah dikenal banyak orang sebagai petua untuk sembuhkan selsema. Buatlah ramuan tradisional dengan memerah lemon, menghiris halia, dan mencampurkan semua bahan dengan madu. Biarkan semalam di dalam peti ais. Minum pada pagi hari. Ini boleh diberikan kepada anak-anak yang telah berumur 2 tahun ke atas.

Air Lemon untuk Mandi
Aroma lemon dipercayai dapat membantu mengeringkan hingus atau lendir saat selsema menjangkiti Anda. Ini petua menghilangkan selsema yang masih jarang diamalkan. Hiris beberapa lemon lalu masukkan ke dalam mandian anak.


Daun Kaduk
Peroleh daun kaduk hingga siap. Ramas daun kaduk kemudian campur dengan kapur dan sedikit air. Sapukan ramasan daun ke dada dan punggung. Petua untuk sembuhkan selsema tradisional ini menggunakan bahan herba.

Urutan
Cara elak selsema berpanjangan boleh dengan memberi urutan setiap kali selepas mandi. Menurut maklumat yang disiarkan, berdasarkan hasil kajian menunjukkan bahawa urutan mampu memberikan keselesaan pada tubuh.

Harapan kami, petua hilangkan selsema ini boleh Anda amalkan dengan baik hingga penyakit selsema yang sedang menyerang Anda boleh sembuh dalam masa lebih cepat.
12 Petua Hilangkan Selsema Anak Kecil dan Orang Dewasa | Unknown | 5