4 Petua Hilangkan Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

Petua Hilangkan Sembelit Bayi. Sembelit merupakan satu keadaan tidak bisa buang air besar secara teratur. Malah, dalam kes-kes tertentu tidak dapat tidak bisa buang air besar sama sekali. Apabila anak Anda mengalami, maka ia perlu dirawat dengan betul. Langkah pertama sebelum Anda tahu petua hilangkan sembelit adalah mengenal pasti tanda-tandanya.

Gejala atau simptom yang paling sering nampak adalah najis menjadi keras dan padat dengan saiz yang sangat besar atau bahkan sangat kecil. Pada masing-masing pesakit, tahap keparahan penyakit ini berbeza. Ada yang hanya mengalami sembelit untuk masa yang singkat, tapi ada juga yang mengalaminya dalam jangka panjang atau kronik. Sembelit yang terjadi dalam waktu lama perlu mendapat perhatian daripada doktor.

Petua Hilangkan Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

Petua Hilangkan Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

Penyebab sembelit pada bayi boleh disebabkan oleh banyak hal. Seperti masa bayi baru kenal dengan makanan padat, maka sembelit boleh terjadi kerana sistem pencernaan yang belum terbiasa dengan makanan padat di dalam perut. Untuk Anda yang mempunyai bayi, maka boleh mencuba petua hilangkan sembelit bayi di bawah ini.

Menentukan Menu Sihat untuk Bayi
Beberapa makanan padat boleh menyebabkan bayi mengalami sembelit. Untuk itu, elakkan makanan yang berpotensi membuat bayi sembelit ketika Anda sebagai orang tua sedang mengenalkan makanan padat pada bayi. 

Makanan yang boleh menyebabkan sembelit pada bayi di antaranya adalah pisang, roti putih, keju, kentang, bijirin, dan lobak merah. Anda boleh menukar makanan-makanan tersebut dengan bahan makanan yang dapat membuat tekstur najis menjadi lebih lembut. Untuk bayi yang baru berusia 4 bulan lebih, berikanlah makanan kaya serat seperti bayam, aprikot, pir, kacang polong, dan persik. Beri pengambilan makanan tinggi serat sehari dua kali.

Buatkan Jus Buah
Semua orang suka jus buah-buahan, bahkan bayi sekalipun. Jus buah yang dicairkan boleh menjadi petua untuk mengatasi bayi sembelit yang berkesan. Buatkan jus dari buah-buahan yang mengandungi sorbitol sebanyak dua kali sehari agar sembelit segera pulih. Salah satu buah yang kaya akan sorbitol adalah buah prem.

Bila kesulitan mencari buah prem, Anda boleh ganti dengan jus buah anggur, epal, ceri, atau pir. Berikan jus dengan sukatan 60 ml hingga 120 ml saja untuk bayi yang sudah berusia di atas 2 bulan. Jus tersebut dapat Anda berikan dua kali sehari agar sembeli pada bayi cepat pulih. 

Menukar Susu Formula
Susu ibu lebih baik daripada susu formula. Tapi pada beberapa keadaan, susu formula diperlukan oleh ibu agar bayi tetap ternutrisi dengan baik. Akan tetapi, susu formula boleh menyebabkan sembelit pada bayi. Untuk itu, sebaiknya sebelum Anda memberikan anak susu formula, rujuk dulu dengan doktor anak untuk mencari susu formula dengan komposisi yang tepat bagi bayi.


Mengurut Perut dan Menggerak-gerakkan Kaki Bayi
Petua hilangkan sembelit pada bayi terakhir adalah dengan mengurut. Beri urutan lembut di bahagian perut sehingga membolehkan makanan mengalami pergerakan. Untuk hasil yang lebih tinggi, Anda boleh memberi urutan pada bayi sambil memandikannya dengan air hangat.

Petua mengatasi bayi sembelit lain yang boleh Anda cuba adalah dengan menggerak-gerakkan kaki bayi ke atas dan ke bawah, atau seperti sedang menaiki basikal. Kegiatan ini akan membantu otot-otot perut bergerak sehingga memberikan tekanan lembut pada usus yang akan membantu pengeluaran najis.

Itu adalah petua hilangkan bayi sembelit. Sedangkan untuk kanak-kanak, boleh dengan menggunakan ubat julap yang dianjurkan oleh doktor dibarengi dengan perubahan pola makan dan melakukan gaya hidup sihat. Bila Anda sudah mengamalkan beberapa petua di atas, namun bayi belum sembuh juga. segera bawa anak Anda ke doktor.
4 Petua Hilangkan Sembelit Bayi dan Kanak-kanak | Unknown | 5