13 Punca Rambut Gugur dan 11 Care Merawatnye

KasihPetua.Com - . Tampil comel meropakan idaman setiap wanite di seluruh dunia. Setiap detail yang ade pade tubuh wanita tak pernah luput dari perhatian. Rambut ialah perkara yang dianggap penting tak hanya oleh wanita saje. Bagi wanita rambut adalah salah satu bahagian tubuh yang dapat menunjang penampilan. Masalah yang dikeluhkan oleh sebahagian besar orang adalah keguguran. Masalah ini cukup menyita perhatian, maka dari itu tidak hairanlah banyak sekali produk-produk syampu yang menawarkan rawatan rambut untuk merawat rambut gugur. Lalu, bagaimana care merawat rambut gugur?

13 Punca Rambut Gugur dan Care Merawatnye

13 Petua Kempiskan Perut Buncit Pade Lelaki dan Perempuan
13 Care Mujarab Mengobati Rambut gugur

Rambut gugur tak hanye berlaku pade wanita saje akan tetapi juga dialami oleh kaum lelaki. Keguguran masih dianggap wajar apabila jumlahnye kurang dari 100 helai per hari. Namun bagi wanita hal tersebut boleh menjadi masalah yang cukup besar kerana dapat membuat rasa percaya diri berkurang. Agar hal itu tak terjadi sebaiknya kita mengetahui lebih awal punca rambut gugur dan care merawat rambut gugur tersebut.

Gangguan Hormon
Ada beberape hormon yang boleh puncakan rambut gugur, iaitu Hormon alopesia Androgenetik, Hormon Dihydro Testosterone, serta Hormon alopecia Areata. Rambut gugur boleh terjadi kerana gangguan hormon alopesia Androgenetik. Hormon ini merupakan punca kebotakan yang paling banyak terjadi, dengan peratusan sebanyak 70% pade lelaki dan 40% pade wanita. Keguguran kerana hormon ini merupakan salah satu penyakit keturunan yang disebabkan oleh peningkatan sensitiviti genetik dari folikel rambut terhadap dihydrotestosterone. Sedangkan Hormon alopecia areata adalah gangguan hormon yang mengakibtkan rambut menjadi pitak. Hormon ini diakibatan oleh penyakit yang disebut autonium. Pade keadaan ini, umumnya terjadi pade kalangan remaja dan dewasa muda. Namun kerontontokan jenis ini tidak bersifat permanen yang artinya rambut akan tumbuh semula selepas satu tahun. Ada beberape penyakit yang boleh menyebabkan alopecia areata ini seperti diabetes, anemia penyakit tiroid, vitiligo dan persinius. Selain itu punca keguguran rambut pade wanita biasanye pade saat memasuki masa monopouse, masa kehamilan serta pengaruh penggunaan alat kontraseptif. 

Pengaruh Gizi dan Vitamin
Punca rambut gugur teruk selanjutnya boleh terjadi kerana pengaruh pemakanan dan vitamin. Kulit kepala merupakan tempat di mana rambut tumbuh dan akar rambut melekat. Sehingga kesihatannya perlu dijaga dengan nutrisi yang cukup. Pengambilan nutrisi dan vitamin yang kurang menyebabkan rambut menjadi mudah gugur. Keguguran yang berlaku kerana helaian rambut yang tumbuh menipis dan menjadi mudah rapuh. Oleh kerana itu, keseimbangan makanan dengan memberi perhatian kepade pemakanan dan vitamin sangat penting dan dapat merawat rambut gugur. 

Penggunaan Bahan Kimia
Rawatan rambut yang terlalu berlebihan dengan menggunakan bahan kimia menjadi salah satu punca rambut gugur. Pewarnaan rambut yang terlalu kerap dan menggunakan dos yang berlebihan boleh mencetuskan kerosakan rambut. Oleh sebab itu, telitilah sebelum melakukan pewarnaan pade rambut. Selain itu bahan kimia yang digunakan dalam proses pelurusan rambut atau rebounding. Proses pendiaman rambut selama 30 minit pade pelurusan rambut ini akan memburukkan lagi keguguran yang akan dialami oleh rambut. 

Alat Pendandan Rambut
Untuk menunjang penampilan agar sentiasa kelihatan cantik, kaum wanita biasanya rela meluangkan masa berjam-jam di salon. Padehal rawatan dengan menggunakan alat pencatokan dan pengeriting rambut berdampak buruk bagi rambut. Alat catok digunakan dekat dengan kulit kepala sehingga membuat akar rambut menjadi kering dan rambut menjadi lebih cepat patah. Sedangkan pade alat keriting, rambut dililitkan pade alat dan membuat akar rambut tertarik sehingga rambut menjadi pecah-pecah dan bercabang. Alat lain yang sering digunakan ialah hair dryer atau pengering rambut. Penggunaan alat ini yang terlalu sering mengakibatkan rambut menjadi cepat kering dan membuat akar rambut patah sehingga keguguran menjadi lebih cepat berlaku. 

Kesan Sampingan Ubat
Ada beberape ubat yang mempunyai kesan samping membuat rambut gugur. Diantarnya ialah ubat yang digunakan untuk menangani kemurungan, ubat pencair darah, ubat kemoterapi, dan perancang keluarga. Keguguran akan berkurang apabila penggunaan ubat dihentikan. 

Jarang Keramas
Rambut gugur juga boleh disebabkan kerana jarang keramas. Rambut akan menjadi berminyak dan juga lembab. Hal yang membuat rambut menjadi gugur, apabila adanya pendedahan kepade cahaya matahari yang membuat rambut bercampur dengan peluh. Kemudian rambut yang terdapat pade kulit kepala dapat diserap oleh folikel rambut dan menyebabkan rambut menjadi lepek. Selain itu, pade saat mencuci usahan jangan terlalu kencang menggosok kepala. Hal tersebut boleh merosakkan folikel rambut, karena hal tersebut juga boleh menyebabkan rambut menjadi gugur. 

Terlalu Kencang Meikat Rambut
Bagi wanita biasanya mengikat rambut dilakukan untuk memperindah penampilan. Akan tetapi, perlu diperhatikan lemah atau kuatnya ikatan yang dibuat. Rambut yang diikat dengan kuat menyebabkan akar rambut tertarik. Inilah yang membuat terjadinya keguguran. Apabila ingin mengikat rambut dengan kuat usahakan tidak lebih dari dua jam. Kerana ikatan yang kuat tidak hanya membuat rambut gugur tetapi juga sakit kepala. 

Jarang Keramas
Rambut gugur juga boleh disebabkan kerana jarang keramas. Rambut akan menjadi berminyak dan juga lembab. Hal yang membuat rambut menjadi gugur, apabila adanya pendedahan kepade cahaya matahari yang membuat rambut bercampur dengan peluh. Kemudian rambut yang terdapat pade kulit kepala dapat diserap oleh folikel rambut dan menyebabkan rambut menjadi lepek. Selain itu, pade saat mencuci usahan jangan terlalu kencang menggosok kepala. Hal tersebut boleh merosakkan folikel rambut, karena hal tersebut juga boleh menyebabkan rambut menjadi gugur. 

Penyakit
Ada beberape penyakit yang dapat membuat rambut menjadi gugur cukup parah. Penyakit kronik tersebut diantaranya ialah lupus dan diabetes. Selain itu pengaruh dari kemoterapi yang memberi kesan secare menyeluruh pade kulit kepala, wajah, dan tubuh. Kemoterapi ini tidak bersifat kekal dan rambut boleh tumbuh normal kembali setelah beberape bulan berhenti menjalani kemoterapi. 

Mengandung
Banyak wanita yang mengalami keguguran rambut pade saat hamil atau selepas melahirkan. Punca keguguran rambut pade wanita ini terjadi secare alami dan akan pulih kembali umumnya selepas 3 bulan pasca melahirkan. Ada pula wanita yang masih mengalami kerosakan selepas masa tersebut namun jumlah sudah berkurang. 

Gangguan Emosi
Keguguran boleh terjadi apabila seseorang tertekan atau mengalami stres yang berlebihan. Apabila seseorang stres maka yang akan terjadi adalah otot saraf yang ada di kepala menegang. Menegangnya otot saraf pade kepala ini boleh menyebabkan akar saraf rambut lemah. Pade saat akar saraf rambut lemah maka boleh terjadi keguguran. 

Rokok
Kandungan dalam sebuah merokok sangat tidak mempunyai manfaat yang bermakna untuk tubuh kita. Rokok mengadungi bahan ketagihan yang boleh merosakkan organ yang ada didalam tubuh seperti paru-paru, jantung dan lain sebagainya. Namun tidak hanya boleh merosakkan organ dalam tubuh tetapi merokok juga sangat berpengaruh terhadap kesuburan rambut kita, karna dari sebuah kajian yang baru diterbitkan dalam sebuah jurnal Archives of Dermatology, merokok boleh merosakkan bekalan darah ke folikel rambut. 

Jangkitan
jika anda mempunyai jangkitan pade kulit kepale segeralah diubati, kerana kalau tidak jangkitan tersebut boleh menyebabkan keguguran pade rambut anda. Jika sudah terjadi penyelesaian terbaik agat gugur tidak makin parah adalah dengan menggunakan antikulat keguguran rambut. 

Itulah beberape perkara yang menyebabkan rambut menjadi gugur. Jumlah yang sedikit kadang-kadang sering diabaikan, padehal jika terus didiamkan maka kepala akan menjadi botak. Sebelum hal itu terjadi lebih baik mengelakkan. Selalu perhatikan kandungan gizi yang kamu makan dan kurangkan stres ya jika tidak ingin botak. Setelah kamu tahu apa punca rambut gugur, sekarang kamu tidak perlu bimbang kerana kita akan membincangkan care merawat rambut gugur tersebut.
Beberape bahan alami boleh digunakan untuk merawat rambut gugur ini. Seperti yang Harian Sihat rangkum dari berbagai sumber maklumat dipercayai, dibawah ini merupakan beberape bahan semulajadi yang mampu merawat dan memperbaiki rambut gugur. Simak uraian lengkapnya dibawah ini!
Putih Telur
Penggunaan putih telur pade rambut juga boleh membantu dalam memelihara tekstur dan kelembutan rambut yang anda miliki. Anda boleh memisahkan antara putih telur dengan kuning telur. Setelah itu anda boleh mengacau putih telur hingga menjadi bentuk pes. Lalu gunakan pade rambut anda secare merata sehingga dapat melambatkan dan juga merawat keguguran pade rambut anda. 

Tomat, Minyak Zaitun dan Lidah Buaye
Beberape bahan semula jadi juga boleh dicampurkan dan digunakan untuk merawat rambut gugur. Pertama satu tomato boleh anda hancurkan dan tambah satu sudu minyak zaitun. Lalu, panaskan campuran ini hingga menjadi terasa lebih hangat dan anda boleh menggunakannya pade kulit kepala dengan care dioleskan. Kemudian, diamkan selama kurang lebih setengah jam. Selain itu anda juga boleh menambah bahan semulajadi lain seperti daging lidah buaye pade campuran ini, tentu saja jika anda mahu. 

Bawang Merah
Kandungan sulfur yang tinggi pade bawang merah membuat jus bawang merah bermanfaat untuk melancarkan peredaran darah pade bahagian kulit kepala. Selain itu, bawang merah mempunyai sifat anti-bakteria yang mampu menumpaskan kuman dan juga pelbagai parasit lain selain itu boleh menyembuhkan kulit kepala yang boleh menyebabkan berlakunya keguguran. Anda boleh menggunakan beberape bawang merah yang diparut kemudian anda saring. Setelah jadi, anda boleh menggunakan jus ini pade kulit kepala kemudian biarkan hingga meresap pade rambut anda kira-kira sepuluh minit. Lalu setelah itu anda bersihkan kepala dan rambut anda dengan menggunakan air hangat. 

Santan
Santan juga boleh membantu dalam merawat rambut gugur. Selain itu santan juga boleh dengan mudah anda buat sendiri dirumah. Carenya dengan menambah parutan kelapa dan air kemudian letakkan pade periuk. Setelah itu anda boleh mendidihkannya selama lima minit lalu saring. Biarkan sehingga suhunya menjadi normal, setlah itu santan tersebut boleh digunakan pade kulit kepala anda lalu diamkan sekitar kurang lebih dua puluh minit. Dan jangan lupa untuk memberishkan rambut anda dengan air. 

Halia
Selain digunakan sebagai bumbu masakan, halia juga mempunyai manfaat untuk mempercepatkan pertumbuhan rambut sehingga keguguran pade rambut kepala boleh diatasi. Anda boleh membuat minyak untuk rawatan rambut dengan menggunakan halia, carenya dengan memarut halia dan tambahkan dengan minyak bijan lalu dicampur hingga merata. Setelah itu anda boleh menggunakan minyak bijan ini pade kulit kepala anda kemudian diamkan selama kurang lebih sepuuh minit dan selepas itu bersihkan sehingga bersih. 

Protein
Protein merupakan salahsatu nutrisi yang diperlukan oleh rambut anda. Care merawat rambut gugur secare semulajadi juga boleh dengan pengambilan protein dalam jumlah yang cukup boleh meningkatkan pertumbuhan pade rambut dan dapat menghentikan keguguran. Maka dari itu, anda boleh mula untuk mengambil pelbagai makanan yang mengandung protein tinggi, misalnya ikan atau boleh juga mengambil protein shake sehingga rambut anda boleh berkembang menjadi lebih sihat dan lebih tebal. 

Vitamin B12
Selain pengambilan protein, care lain untuk merawat rambut gugur yaitu fengan mengambil vitamin B12. Banyak manfaat daripade vitamin B12 ini beberape diantaranya mampu menjaga sel-sel pade rambut dan juga membuat kulit kepala menjadi lebih sihat. Vitamin B12 dapat membantu tubuh dalam membentuk sel darah merah sehingga membantu dalam menyediakan oksigen dalam tubuh. Diantara sumber makanan yang mempunyai vitamin B12 diantaranya daging, telur, susu, ternakan dan jenis makanan lain. 

Minyak Lafender
Minyak lavender dipercayai dapat membantu dalam merawat masalah keguguran pade rambut dan terbukti boleh meningkatkan pertumbuhan pade bahagian rambut anda. Carenya dengan menggunakan minyak lavender lalu disapu pade kulit kepala anda kurang lebih selama lima belas minit. Care ini boleh anda rutin lakukan dua minggu sekali. 

Teh Hijau
Teh hijau lebih familiar sebagai minuman yang dapat melangsingkan tubuh, namun kandungan antioksidan pade teh hijau juga mempunyai manfaat untuk mengurangkan kerontkan pade rambut dan juga memberikan kesan kesegaran pade kulit kepala anda.Care penggunaannya dengan menjerang teh hijau kemudian diamkan semalam hingga basi, lalu basuhkan seluruh teh hijau tersebut pade seluruh permukaan rambut anda lalu setelah itu anda bersihkan dengan air hangat. 

Jangan Sisir Apabila Basah
Anda perlu mula meninggalkan kebiasaan menyisir rambut ketika rambut anda basah. Selain itu tidur dalam keadaan rambut yang basah juga boleh membuat rambut menjadi semakin gugur. Dalam keadaan rambut yang basah, risiko rambut patah semakin tinggi. Selain itu anda boleh memilih sikat yang mempunyai gigi jarang agar keguguran dan risiko rambut patah boleh lebih dikurangkan. 

Lidah Buaye dan Madu
Vitamin dan juga mineral yang berguna bagi rambut, boleh anda dapati pade lidah buaye dan madu. Kedua-dua bahan alami ini boleh menyuburkan dan menghentikan rambut gugur. Care pembuatannya pun sangat mudah iaitu dengan memotong lidah buaye dan pisahkan kulit dan buang getah yg melekat pade kulit lidah buaye karrena gatal dan gunakan gel nya saja, lalu gel tersebut boleh dicampurkan dengan sedikit madu kemudian bahan tersebut boleh disapu pade rambut anda. Biarkan hingga dua puluh minit dan jangan lupa untuk membersihkan rambut anda dengan menggunakan syampu. 
Diatas merupakan Care Merawat Rambut Gugur dengan menggunakan bahan-bahan semula jadi dan tradisional. Dengan adanya beberape tips dan care diatas rambut anda diharapkan boleh dirawat lebih baik lagi sehingga kesihatan dan kekuatannya tetap terjaga. Perlu diketahui bahawa penggunaan care alami yang telah diuraikan diatas tentu saja dalam sekali penggunaan tidak akan terlihat hasilnya dengan maksimum, sehingga jika salahsatu care alami diatas sesuai bagi kulit kepala dan rambut anda, perlu beberape kali penggunaan agar mendapatkan hasil yang maksimum sehingga keguguran dapat diatasi dan rambut anda menjadi lebih sihat.

Semoga 11 Care Merawat Rambut Gugur Secare Alami " diatas dapat bermanfaat bagi para pembaca semua. Bagi anda yang masih mempunyai rambut yang kuat, jangan lupa untuk selalu merawat rambut anda agar tetap sihat dan kuat. Elakkan menggunakan syampu setiap hari, dan bila anda mempunyai rambut yang nipis Anda juga dapat membuatnya menjadi lebih tebal, Jaga selalu kesihatan anda dan salam sihat KasihPetua.com.

13 Punca Rambut Gugur dan 11 Care Merawatnye | Unknown | 5