5 Petua Untuk Mencegah Penyakit Selsema Dengan Mudah dan Nyaman

5 Petua Untuk Mencegah Penyakit Selsema - Kesihatan adalah satu perkara yang paling berharga pada kehidupan sehari-hari. Dengan kita berbadan sehat tentu dapat melakukan aktiviti dengan mudah. Anda tentu pernah merasakan penyakit selsema, nah hal tersebut sangat tidak membuat nyaman tubuh anda. Penyakit ini umumnya di derita oleh manusia kerana berbagai macam hal seperti di akibatkan oleh virus, jangkitan, atau memang alergi. Untuk anda yang tidak ingin terkena penyakit selsema boleh anda cegah dari tips yang kami berikan di bawah ini :Pakai ubat rumahan
Buat terapi pernafasan memakai air panas di baskom. Anda boleh membubuhkan minyak kayu putih, minyak pati beraroma peppermint, atau minyak yang anda punyai peribadi untuk bersihkan sinus. Pakai tuala untuk menutupi kepala anda masa menunduk diatas wadah itu, hingga wap dihidu optimum. Kerjakan sampai air jadi hangat serta tidak lagi keluarkan wap.

Melindungi Kebersihan Tangan
Melindungi kebersihan tangan adalah langkah paling baik yang boleh dilakukan untuk mengelakkan kuman pembawa virus yang boleh menyebabkan selesema. Virus yang menyebabkan selsema umumnya dipindahkan melalui tangan yang menyentuh hidung atau mulut seorang yang sudah dijangkiti influenza. Tangan itu lalu melekat pada meja, alat tulis, alat makan, atau mainan kanak-kanak lain serta meninggalkan virus di sana. Virus itu begitu mudah menular hingga boleh berjangkit pada kanak-kanak lain walau belum tunjukkan tanda-tanda jangkitan. Oleh kerana itu begitu penting untuk anda buat mengajarkan pada anak-anak anda supaya tutup hidung dan mulut waktu bersin serta batuk. Membersihkan tangan sesudah bekerja di luar atau makan boleh juga menolong mengehadkan pendedahan influenza pada kanak-kanak.

Hati-hati dengan Benda Tertentu
Kerapkali kesibukan kehidupan seharian membuat tangan serta jari harus melekat serta bersentuhan dengan pelbagai jenis benda yang tidak di ketahui kebersihannya. Contohnya saja pemakaian keyboard computer, meja serta gagang pintu. Benda-benda ini adalah benda yang kerap disentuh sehari-harinya. Walaupun virus selsema tidak bertahan hidup lama pada permukaan benda itu tetapi baiknya anda selalu melindungi kebersihan tangan anda sebagai pencegahan daripada penyebaran bakteria serta virus yang barangkali mungkin disebarkan oleh benda itu.

Kumur dengan air garam
Garam sejak lama dipercaya sebagai bahan antiseptik. Untuk kurangkan jangkitan pada tekak, anda boleh berkumur dengan air suam kuku ditambah satu sudu the garam. Bila kurang senang rasa asinnya, berikan secubit baking soda. Berkumur dengan langkah tersebut boleh dikerjakan empat kali 1 hari.

Jagalah Jarak
Sebagai bentuk mencegah dari selesema serta selsema yakni dengan melindungi jarak dengan orang yang tengah alami selsema atau selesema tersebut. Penyebaran virus selsema boleh berlangsung melalui udara, atau dapat pula dari bersin serta batuk seorang yang tengah alami selsema. Tetapi dengan melindungi jarak, anda sudah lakukan pencegahan selesema serta berada pada zon yang lebih selamat.

Baca Pula : 7 Petua Mengelakkan Penuaan Dini 
5 Petua Untuk Mencegah Penyakit Selsema Dengan Mudah dan Nyaman | Unknown | 5