5 Petua Sebab Bayi Sering Menangis Tengah Malam Tanpa Henti

Bayi yang sering menangis pada malam hari bukan kerana ada gangguan dari jin atau makhluk halus ketahuilah 5 penyebabnya di bawah ini:

Jangan selalu berpendapat bahawa ada makhluk halus atau jin jika tiba-tiba bayi kita menangis histeristis tanpa henti.


Sebab Bayi Sering Menangis Tanpa Henti

Pasti anda sebagai orang tua pernah mengalami si Kecil bergurau dengan ayah atau abangnya sampai tertawa terbahak-bahak pada siang hari, tapi bayi kita tiba-tiba menangis histeris pada malam harinya, di saat itu kadang-kadang orang tua akan merasa sangat panik kerana tangisan bayi kita sangatlah sukar untuk di tenangkan.


Orang tua saya pernah berkata, seorang bayi yang belum genap berusia 1 tahun memang akan sering menangis seperti itu apabila terlalu banyak bercandi di siang hari, namun ada pula orang yang berkata bahawa bayi yang menangis pada malam hari kerana melihat hantu.

Sebab bayi sering menangis histeris di malam hari

1. Keletihan
Sering mengajak bayi untuk perjalanan serta berada dalam kenderaan dengan waktu yang lama ini dapat membuat sang bayi menjadi lelah, walaupun seolah-olah bayi kita sedang tertidur nyenyak di dalam perjalanan.

5 Sebab Bayi Sering Menangis Tanpa Henti saat Malam Hari
Kita tau tidur dalam kenderaan tidaklah selega dan sebebas tidur di atas katil. boleh jadi mungkin anggota tubuh bayi berada pada kedudukan yang kurang tepat sepanjang perjalanan tersebut, sehingga bayi kita akan merasakan ada sesuatu yang salah dengan tubuhnya.

Namun kerana bayi kita belum boleh bercakap, maka dia akan mengekspresikannya dengan menangis di tengah malam untuk menyatakan bahawa dia sedang tidak selesa.

Rasa tertekan yang dirasakan sang bayi pada siang hari boleh membuatnya menjadi menangis histeris di malam hari.
2. Mimpi buruk
Ada persamaan antara bayi dengan orang dewasa, mereka sama sama boleh mengalami mimpi buruk, dan tentu apa yang ada dalam mimpi tersebut masih berkaitan dengan apa yang mereka alami pada siang hari.

Dapat kita contohkan misalnya bayi anda sudah wangi di sore hari kerana habis mandi dan anda sedang mengajaknya bercanda, namun secara tiba-tiba telfon rumah bordering dan perhatian anda tidak lagi tertumpu padanya. Hal ini boleh menyebabkan bayi kecewa dengan sikap anda. Akan tetaapi sang bayi belum boleh mendedahkan dengan kata-kata.

Rasa Kecewa ini yang di alami ini akhirnya dapat muncul dalam mimpi si bayi, sehingga menyebabkan bayi kita akan menangis histeris dan susah untuk di tenangkan.
3. Keganasan Malam
Keganasan malam sendiri sangat berbeza dengan mimpi buruk, seorang yang mengalami hal ini boleh secara tiba-tiba menangis, tertawa, atau marah marah dengan mata terbuka ketika sedang tertidur lelap. Dan ketika sudah terbangun dia tidak akan dapat mengingati apa yang telah di lakukan. Kerana memang sebenarnya dia sedang tertidur ketika melakukannya.

Sedangkan para ahli berpendapat night terror boleh terjadi kerana ada system saraf yang mengawal aktiviti otak tiba tiba menjadi sangat aktif. Dan terror mala mini boleh menyerang sesiapa sahaja, termasuk pada bayi kita.

Bayi akan menangis histeris dan menolak untuk di susui apabila terror mala mini dengan di alaminya. Malah dia mungkin akan meronta-ronta apabila anda cuba untuk mendokong.

Tekanan yang di alami seseorang juga menjadi pencetus keganasan malam pada orang dewasa. Sedangkan pada seorang kanak-kanak kecil terror malam boleh terjadi kerana kurangnya jam tidur, misalkan tidak tidur siang dan jam tidur yang kurang teratur.
4. Rasa tertekan
Sebab Bayi Sering Menangis

Bayi juga dapat memahami apa yang sedang anda rasakan, bayi yang menyusu pada ibunya sudah terbiasa mendengar degupan jantung ibunya yang sangat teratur dan selesa dalam dakapan sang bunda.

Sedikit saja ada perubahan pada degupan jantung sang ibu maka itu akan membuat bayi berasa gelisah, sehingga terbawa-bawa dalam tidur malamnya.
Bayi kita yang kecil itu dapat merasakan kerisauan ibunya, meskipun tidak anda sampaikan kepadanya.

Suara keras boleh membuat bayi tertekan. jadi jagalah agar jangan sampai anda dan suami anda bertengkar dengan suara yang keras, di keranakan ini juga boleh membuat bayi merasa tertekan.
5. Sakit
Adapun faktor yang lain adalah sakit pada bayi dan kita akan dengan mudah mengenali bahawa bayi kita sedang sakit dengan cara: memeriksa suhu badan yang mendadak tinggi, nafas pada bayi yang tidak teratur, serta ada suara dari tenggorokannya.

Perut kembung yang terjadi pada bayi kerana terlalu banyak menelan udara semasa menyusu, ia juga boleh menjadi penyebab bayi sering menangis histeris ketika malam hari.

Tengok juga petua hilangkan sembelit bayi dan kanak-kanak
5 Petua Sebab Bayi Sering Menangis Tengah Malam Tanpa Henti | Unknown | 5