6 Petua Menu Makanan Sihat Untuk Penderita Maag

6 Petua Menu Makanan Sihat Untuk Penderita Maag. Penyakit maag memang kerap kali menjadi hantu bagi setiap orang. Magapa demikian? Kerana penyakit ini boleh datang secara tiba-tiba dan kadang-kadang kita mengalami dalam keadaan yang tidak bersedia. Rasa yang terjadi umumnya sangat menyiksa dan tidak membuat nyaman. Bagi anda yang memang mempunyai penyakit maag tentu anda selalu waspada dalam memilih menu makanan yang akan anda pengambilan bukan. Nah berikut ini ada beberapa menu sihat untuk pesakit gastrik yang mungkin boleh anda cuba sendiri di rumah untuk terhindar dari penyakit maag yang menyerang anda.

6 Petua Menu Makanan Sihat Untuk Penderita Maag

6 Petua Menu Makanan Sihat Untuk Penderita Maag

Pisang adalah buah yang begitu bagus untuk dimakan oleh pesakit gastrik. Lantaran pisang ini mengandungi sebatian kalium. Kalium ini begitu berguna dalam mengimbangi pH (derajat keasaman) di dalam perut. Pisang akan berikan rasa kenyang sehingga begitu baik dikonsumsi di antara masa makan. Selain itu, Pisang juga kaya potassium yang dapat menormalkan penambahan tekanan darah akibat serangan stress.

Bubur Ayam
Bubur ayam nyatanya begitu baik menjadi makanan anda, selain itu juga bubur ayam juga dapat mengenyangkan anda. Jadi tidak usah lagi untuk pengambilan jenis makanan lain, bubur ayam ini diakui dapat menangani rasa sakit di bahagian perut. Oleh sebab itu, anda boleh penggunaan bubur ayam ini dengan teratur.

Halia
Minuman halia sesuai untuk dimakan waktu musim hujan. Minuman hangat ini bukan sekadar berguna untuk memerangi asam lambung tetapi juga untuk memperingan masalah kesihatan ringan yang lain seperti batuk, bersin, selesema, flu, serta hidung tersumbat. Lambung yang terluka kerana derajat keasaman yang tinggi juga boleh secara beransur-ansur lebih baik kerana halia berbentuk anti keradangan serta boleh mencegah ulu hati.

Buah Pepaya
Buah pepaya ini nyatanya begitu bermanfaat untuk menangani permasalahan ulu hati, selain itu buah pepaya ini juga nyatanya dapat menolong anda dalam menangani permasalahan buasir atau buasir. Makanlah buah pepaya yang telah matang ini selama beberapa waktu, lalu bila maag anda telah pulih, baru hentikan makan pepaya ini.

Buah Oren
Walau oren sedikit asam, Tetapi limau begitu mesra dengan pesakit penyakit maag. Kandungan asid asetik serta asid askorbik dalam buah oren ini adalah ubat untuk merawat penyakit perut yang begitu baik

Janganlah Makan Pedas
Bila sudah tau diserang penyakit maag, maka baiknya janganlah pengambilan makanan pedas lagi, kerana ini boleh berisiko untuk perut anda. Biasakan untuk pengambilan makanan yang tidak mengandungi cili atau sambal.

Demikian artikel dari KasihPetuah.com Semoga kesihatan selalu menyertai hari-harimu.
6 Petua Menu Makanan Sihat Untuk Penderita Maag | Unknown | 5