7 Petua Cara Mudah Mecegah dan Mencerahkan Hitam Bibir

7 Petua Cara Mudah Mecegah dan Mencerahkan Hitam Bibir - Bibir anda berwarna hitam? Pasti akan membuat anda kurang percaya diri. Apa lagi anda seorang laki-laki tentu hal tersebut akan membuat anda merasa kurang selesa apabila berada di depan pasangan anda. Bagi anda yang mempunyai bibir hitam pasti anda mencari cara untuk membuat bibir anda menjadi kembali normal atau sekurang-kurangnya berwarna cerah kemerahan lagi. Nah kali ini kami akan bahagikan cara sederhana mencegah dan mencerahkan bibir hitam dengan mudah yang boleh anda lakukan di rumah tanpa memikirkan risiko yang berbahaya. Langsung saja simak ulasan penuh yang telah kami siapkan berikut ini;1. Madu
Mempunyai khasiat untuk mengangkat beberapa sel kulit mati dengan cepat dan selamat yang ada di kawasan bibir yang hitam serta kering. Beberapa sel kulit mati boleh membuat bibir lebih cerah serta merah semulajadi tanpa ada memakai pemerah bibir. Langkahnya begitu mudah iaitu hanya dengan memoleskan madu secaramerata di permukaan bibir, janganlah diusap dulu tetapi tunggulah sehingga 15 atau 20 minit kemudian baru bersihkan dengan air bersih. Untuk hasil yang lebih optimum kerjakan dengan cara teratur 3 hingga 4 kali satu minggu. Baiknya anda memakai madu asli.

2. Jagalah kelembapan
Bibir tidak mempunyai kelenjar minyak untuk menjaga kelembapan. Ditambah lagi, susunan kulit bibir serta tidak tebal berbanding kulit muka jadi rawan mengalami kekeringan. Walau sebenarnya, bibir kering adalah satu diantara penyebabnya umum bibir menghitam.

Pakai selalu lip balm khususnya waktu cuaca berangin serta udara kering. Bila anda lebih suka memakai pelembap semulajadi, cuba pakai madu, mentega koko, minyak kelapa, atau minyak zaitun. Biarlah pelembab meresap kedalam bibir sebelum saat memakai lipstik.

3. Kunyit
Tidak hanya di kenal sebagai bumbu masak, kunyit di kenal sebagai bahan semulajadi untuk membuat cerah kulit. Anda boleh memakai bahan ini untuk membuat cerah warna bibir. Campur susu cair dengan sedikit serbuk kunyit. Sapukan pada bibir serta diamkan 5 minit. Basuh dengan air bersih.

4. Minyak Zaitun
Minyak zaitun sudah tidak usah di tanya lagi kasiatnya untuk kecantikan satu diantaranya untuk memerahkan bibir. Minyak zaitun banyak didapati di pasar raya atau di kedai kecantikan. Untuk memakainya sebagai pemerah bibir, anda boleh mengoleskan minyak zaitun yang telah digabungkan dengan gula lalu berikan di permukaan bibir. Tunggulah sampai 20 minit lalu bersihkan dengan air bersih. Kerjakan dengan cara teratur setiap minggu untuk memperoleh hasil yang optimum.

5. Hentikan rutin menjilat bibir
Masa bibir kering, orang condong menjilat serta membasahinya dengan air liur. Walau sebenarnya, alih-alih memberi kelembapan, menjilat bibir malah dapat membuatnya makin kering. Hentikan rutin anda serta pakai lip balm sebagai alternative. Tahan keinginan untuk menjilat lip balm yang kerapkali beraroma buah-buahan atau madu di bibir anda.

6. Kelopak Mawar
Miliki kebun mawar di taman tempat tinggal? Anda boleh memakai kelopak mawar untuk kembalikan rona cerah serta merah muda pada bibir. Tumbuk sebahagian kelopak mawar merah, selanjutnya usapkan pada bibir. Biarkan 5 minit selanjutnya basuh dengan air bersih.

7. Kacang Almond
Kacang almond mengandungi banyak vitamin E yang begitu diperlukan oleh kulit. Anda hanya butuh minyak dari kacang almond untuk memerahkan bibir. Untuk memperoleh minyak dari kacang badam anda boleh merebusnya atau mengovennya sehingga keluar minyak dari dalam kacang almond. Sapukan minyak itu pada bibir dan anda boleh memperoleh hasil merah pada bibir.
7 Petua Cara Mudah Mecegah dan Mencerahkan Hitam Bibir | Unknown | 5