7 Petua Menurunkan Berat Badan Dengan Cepat Secare Semulajadi

KasihPetua.com - Banyak orang bertanya macam mana cara menurunkan berat badan secare semulajadi, dengan cepat dan tetap sihat, dalam kurun waktu seminggu, tanpa sukan, dan lain sebagainya. Perlu disedari bahawa menurunkan berat badan tak semudah membalikkan telapak tangan, banyak orang yang gagal kerana menyerah sebelum mendapat hasilnya.

Untuk menurunkan berat badan latihan fizikal seperti sukan merupakan cara menurunkan berat badan paling mujarab dan berkesan. Selain itu diet yang sihat juga boleh anda lakukan guna menurunkan berat badan, Anda tak perlu terburu-buru, sebaiknya jangan menggunakan ubat penurun berat badan yang saat ini banyak dijual secare dalam talian kerana belum tentu ubat tersebut memberikan hasil, selain itu anda juga tak tahu kandungan apa yang digunakan di dalam ubat tersebut.

7 Petua Kuruskan Badan Dengan Cepat dan Sihat


Salah satu sebab berat badan naik adalah pola makan yang  terlampau berlebihan dan juga kurangnya aktiviti fizikal anda. Bagi anda yang mempunyai berat badan lebih atau obesiti sebaiknya perlu waspade mengingat obesiti merupakan salah satu punca pelbagai penyakit mematikan seperti darah tinggi, gangguan jantung, kencing manis, serta masih banyak lagi.


Ada banyak cara menurunkan berat badan secare semulajadi yang boleh anda lakukan. Cara tersebut mulai dari kesihatan, menjaga asupan makan, dan juga melakukan diet. Walaupun cukup menyeksa tetapi cara-cara tersebut telah terbukti memberikan hasil tanpa kesan sampingan. Beberapa sukan yang dapat menurunkan berat badan yakni seperti jogging, berbasikal, berenang, dan masih banyak lagi. Nah berikut ini beberapa tips dan cara menurunkan berat badan dengan cepat secare semulajadi yang boleh saya berikan kepada anda.

Mulai dengan mengambil air putih
Air putih mampu menjadi penyelesaian tepat untuk anda yang ingin menurunkan berat badan. Caranya, anda boleh mengambil air putih sebelum makan, dan apa bila anda merasa mudah lapar dan biasa mengemil, maka ganti cemilan anda dengan air putih.Atur pola makan anda
Untuk menurunkan berat badan, maka anda sangat memerlukan aturan makan sehingga anda harus membuat catatan menu makanan yang akan anda pengambilan sehari harinya. Dengan demikian maka keperluan pemakanan akan tercukupi dan keinginan anda untuk mendapatkan berat badan yang lebih sesuai akan menjadi kenyataan.

30 minit untuk sukan
Untuk menurunkan berat badan selanjutnya, anda boleh melakukan sukan Ketepikan 30 minit dari masa anda untuk bersenam. Anda boleh melakukan sukan pada pagi atau sore hari, mulai dari jenis sukan yang simple macam jogging hingga senam, berenang, serta berbasikal.

Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran
Pabila anda biasa mengambil junkfood, maka kini tiba masanya anda untuk mengubah corak hidup anda menjadi lebih sihat dengan cara perbanyak mengambil buah-buahan serta sayur-sayuran. Dalam buah-buahan dan sayur terdapat kandungan serat yang sangat baik untuk pencernaan, sehingga tak akan ada lemak lemak atau sisah makanan yang terkumpul pade tubuh khususnya perut anda.

Kurangkan nafsu makan anda
Nafsu makan yang terlampau berlebihan merupakan salah satu sebab berat badan anda naik secare drastik. Untuk itu sebaiknya anda mengurangkan nafsu makan, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan.

Bakar lemak dalam tubuh
Lemak yang ade dalam tubuh anda sangat mempengaruhi berat badan, terutama lemak dalam perut. Untuk itu lakukan care-care yang dapat membakar lemak perut. Anda boleh melakukan sukan seperti latihan kardio dan mengambil pelbagai makanan yang boleh membakar lemak dalam perut.

Diet sihat
Diet merupakan care paling popular yang boleh anda cuba. Anda boleh melakukan diet sihat di mane semua makanan yang anda makan merupakan makanan sihat dan pastikan bebas dari makanan berlemak. Atur menu makan anda sehari-hari, mulai dari menu pagi  siang.  serta malam.

Itulah beberape care menurunkan berat badan yang boleh anda lakukan mulai saat ini. Untuk mendapatkan berat badan ideal memang tak mudah, namun pabile dilakukan secare continue pasti akan membuahkan hasil yang maksimum. Sekian tips kesihatan kali ini, semoga bermanfaat bagi anda yang mengalami obesiti atau berat badan berlebihan.
7 Petua Menurunkan Berat Badan Dengan Cepat Secare Semulajadi | Unknown | 5