Petua Merawat Buasir Dengan Bawang Putih Semasa Mengandung dan Lepas Melahirkan

Petua Merawat Buasir - Penyakit Buasir atau Ambeien yang tidak segera diubati dikhuatiri akan menyebabkan gejala semakin teruk, di mana akan terdapat benjolan semakin membesar di dalam dubur. Jadi tunggu apalagi jika anda ade kenalan yang mengidap penyakit Ambeien, segeralah untuk di obati.
Buasir adalah terjadinya pembengkakan pade bibir anus. Jika terlampau parah pembengkakan ini boleh menimbulkan pendarahan. Jika keadaan ini terus berlangsung pesakit buasir akan banyak kehilangan darah sehingga boleh menyebabkan anemia.

Umumnya gejala yang dirasakan pertama kali adalah muncul bintil merah disekitar dubur, rasa perih dan pedih ketika selesai BAB, bahkan mengeluarkan lendir dan sakitnya boleh menjalar hingga ke punggung. Untuk itu, jika mengalami gejala seperti itu perlu dilakukan pengendalian secara intensif agar buasir cepat di atasi. Ada beberapa tumbuhan yang mujarab merawat buasir secara semulajadi. Salah satunya bawang putih.

Bawang putih Dapat Mengusir Buasir Secare Alami


Ada baiknya sebelum di obati menggunakan bawang putih, terlebih dahulu harus mengetahui sebab dari buasir itu sendiri. Kerana dengan mengetahui penyebabnya lebih mudah menanganinya. Ada beberapa perkara yang membuat buasir datang menganggu kesihatan tubuh yakni:
  • Terlampau lama duduk
  • Melakukan aktiviti dengan berjam-jam dalam posisi duduk membuat terjadi pelebaran pade dubur.
  • Kerana mengalami cirit-birit yang berpanjangan
  • Selalu buang air mengakibatkan kekurangan cecair dan berpengaruh pade dubur. Jika tidak ada lagi cecair yang di perlukan tubuh, pelincir yang berasal adari air dan serat yang di makan akan habis sehingga terlampau sering buang air besar membuat buasir akan keluar.
  • Sukar buang air besar setiap hari
  • Kerana kurang sering mengalami sembelit sehingga sukar buang air besar.
  • Pola makan yang tidak sihat sehingga menyebabkan kurang serang dan sembelit
  • Sering mengangkat benda yang berat.
  • Pekerja berat akan membuat bahagian duburnya akan terdorong keluar.
Jika anda sudah mengetahui penyebabnya, anda baru boleh mengetahui cara mengubati buasir berdarah secara semulajadi dan boleh melakukan rawatan baik dari luar maupun dari dalam. Untuk rawatan dari luar, anda boleh menggunakan bawang putih tersebut dengan cara di tumbuk kemudian mencampurkan dengan sedikit air dan setelah dihimpit bawang putih tersebut akan emngelurkan air. Air perasan bawang putih ini boleh dimanfaatkan untuk merawat buasir dengan cara disapu pade bahagian dubur setiap hari. Apa bile rutin dilakukan buasir akan cepat hilang dan tidak membengkak lagi.

Apabila sudah dilakukan dengan pengolesan pade bahagian dubur, jangan lupa minum air putih yang cukup agar tubuh lebih banyak cecair sehingga metabolisme tubuh lebih terjage dan keperluan cecair yang sangat diperlukan tubuh untuk mengubati buasir ini boleh cepat dirasakan.

Dengan menggunakan tumbuhan daripada alam seperti bawang putih merupakan salah satu care terbaik untuk merawat buasir secara semulajadi. Namun jangan lupa meminum air putih 2 liter setiap hari. Kerana bawang putih dan air putih sangat besar pengaruhnya untuk mempercepatkan penyembuhan buasir. Bagi anda yang sedang menderita buasir masa ini, perlu mencuba resipi mujarab ini.

Demikian petua untuk merawat buasir secara semulajadi dengan menggunakan bawang putih, semoga pembace selalu di berikan kesihatan oleh tuhan yang maha esa serta di jauhkan dari segala macam penyakit. Kerana kesihatan itu mahal harganya. Selamat mencuba.
Petua Merawat Buasir Dengan Bawang Putih Semasa Mengandung dan Lepas Melahirkan | Unknown | 5