Petua Mudah Bersalin Normal Dengan Cepat

KasihPetua.com - Bersalin normal merupakan proses bersalin yang sangat di dambakan oleh seorang ibu yang sedang menjalani kehamilan. Dengan menjalani melahirkan normal, salah satunya menandakan bahwa kehamilan yang telah dikandung, atau janin serta ibunya mengalami kesehatan yang baik Dengan menjalani bersalin normal, salah satunya menandakan bahawa kehamilan yang telah dikandung, atau janin serta ibunya mengalami kesihatan yang baik.

Pengalaman menjadi seorang ibu terasa sempurna tatkala merasakan bagaimana perjuangan berat yang harus di lalui saat melewati proses persalinan normal, Pengalaman menjadi seorang ibu terasa sempurna pabila merasakan macam mana perjuangan berat yang perlu di lalui saat melewati proses bersalin normal tersebut. Namun di sebalik semua itu, banyak ibu hamil merasakan kebimbangan atau ketakutan menjelang bersalin, Namun dibalik semua itu, banyak ibu hamil merasakan kekhawatiran atau ketakutan menjelang melahirkan.

Wajar adanya, kerana proses bersalin merupakan sebuah proses besar yang perlu dilalui oleh para ibu hamil. Tenaga dan fikiran hingga mental ibu dikerahkan guna melalui proses bersalin dengan selamat. Salah satu sebab yang mebuat rasa bimbang atau takut pabila akan menghadapi proses bersalin adalah bayangan rasa sakit yang akan di rase para ibu hamil tatkala menjalani proses bersalin normal.

Petua Mudah Bersalin Normal Dengan Cepat


Petua Kekal Awet Muda Untuk Perempuan dan Lelaki
Tidak boleh dinafikan, memang bersalin normal akan menimbulkan rasa yang amat sakit bagi sang ibu. namun rase sakit yang di derita para ibu hamil akan berbeza kadarnya, ada yang benar-benar merasakan sakit yang luar biase, namun banyak pula sakit yang dirasakan hanya sekejap. Tentu hal ini banyak penyebabnya. bermula dari pengalaman bersalin, saiz dan berat bayi, sokongan dari suami maupun keluarga, teknik bersalin, bahkan dari penolong perubatan mulai dari doktor atau bidan itu sendiri.
Guna membantu para ibu hamil dapat melewati proses bersalin tanpa diseksa oleh rasa sakit yang luar biasa, berikut beberapa petua yang boleh digunakan agar rasa sakit ketika bersalin dapat dikurangkan dan di beri kemudahan.

  • Berdoa Kepada Allah Swt
Segale sesuatu dalam kehidupan ini tentulah ade yang maha menetapkan Yahitu Allah SWT. Hanya Dia yang boleh menetukan segalanye terhadap apa yang ade di muka bumi ini termasuk dalam proses bersalin yang akan ibu lalui.  Jadi berdoa dan berzikir lah kepada Nya, supaya proses bersalin normal yang akan ibu lalui dapat berjalan dengan lancar dan tentunya keselamatan menghinggapi ibu dan bayi.

  • Yakin dan Percaye

Hilangkan segale bentuk bayangan atau fikiran bahawa bersalin itu merupakan sebuah proses yang menyakitkan. Jika keadaan sakit menghantui diri ibu, maka nescaya proses bersalin memang akan sakit. Tapi tanamkanlah di benak dan fikiran ibu, bahawa bersalin itulah bukanlah sebuah proses yang menyakitkan, akan tapi sebuah proses alami yang perlu di lalui, dan telah berjuta-juta ibu di muka bumi ini telah melalui proses ini dengan selamat, dan mereka boleh Percayakan kepada diri maing-masing bahawa bersalin itu tidak sakit, hal ini akan membantu psikologi sang ibu, membantu rase percaya diri dalam menghadapi proses bersalin normal.

  •  Lakukan Jalan-jalan Kecil
Baja Pula : Petua Merawat Buasir Semasa Mengandung dan Lepas Melahirkan

Apabile kontraksi belum memuncak serta menurut perubatan ibu masih mempunyai masa sebelum bersalin, maka manfaatkan waktu ini dengan berjalan-jalan kecil dan santai di sekitar bilik bersalin Hal ini dapat sedikit membantu ibu mempercepat dan memperlancar proses bersalin.
  • Rileks Sesaat Sebelum Menjelangkan Bersalin
Rasa tegang menjelang proses bersalin justru akan membuat otot menjadi kaku. Jika keadaan ini berlaku maka proses bersalin akan terase amat sakit. Proses bersalin memerlukan otot-otot yang anjal terutama otot di sekitar pinggul, Perut dan paha. Kerana akan berlaku regangan otot yang hebat pada saat proses bersalin. Oleh kerana itu rileks menjelang bersalin akan membuat otot-otot anda menjadi anjal, selain itu fikiran ibu pun akan terase tenang.

  • Sokongan Suami dan Keluarga

Bersalin adalah proses besar yang perlu di lewati ibu, diperlukan banyak sokongan guna melaluinya agar berjalan dengan selamat dan lancar. Sokongan keluarge dan suami akan membuat ibu lebih semangat. Bahkan rasa cinta  yang tulus dari suami yang tercurah tatkala mengurut lembut punggung ibu, membetulkan kedudukan bantal ibu, atau mengelap peluh ibu akan menjadi kekuatan yang luar biasa bagi ibu.
  • Gunakan Teknik Pernafasan Yang Benar
Selama proses bersalin sangat diperlukan tenage yang begitu besar, Jika ibu tidak boleh mengatur tenaga semasa proses bersalin maka bersalin akan begitu lama dan tentunya akan menyiksa ibu. Salah satu teknik yang boleh digunakan ibu guna mengatur tenage ini ialah dengan menetapkan teknik pernafasaan saat akan bersalin. Menggunakan teknik pernafasan yang betul selain dapat membantu mengatur tenage, juga mengatur bekalan oksigen, membantu untuk rehat, dan membantu semasa meneran dan menolak dan respon positif terhadap kontraksi.

  • Titik Pusat Perhatian

Anda dapat membawa sesuatu dari rumah anda yang boleh dijadikan titik pusat perhatian saat proses bersalin, seperti photo keluarge atau hal lain yang menyenangkan hal ini dapat membantu ibu merasakan keselesaan saat menjalai proses bersalin. Ibu boleh juga mendengarkan muzik damai yang dapat mententeramkan hati. Menetapkan Titik Pusat perhatian dapat juge dilakukan ibu dengan membayangkan betapa eloknya buah hati yang kelak di lahirkan.
  • Mengetahui Proses Bersalin dan Teknik Bersalin Yang Tepat
Dengan mengetahui proses bersalin yang perlu di lalui, ibu akan siap dan well prepare dalam menjalani proses bersalin. Ibu yang telah bersedia secare psikologi sangat membantu dan mempercepatkan proses bersalin.  serta akan menjadikan bersalin sebagai sebuah pengalaman yang ternyate tidak menyakitkan.

Selain mengetahui proses bersalin normal dengan cermat, menggunakan teknik bersalin yang betul juga akan membantu ibu mengurangkan rasa sakit yang berlaku. Dengan mengetahui care bersalin, proses bersalin tentunya akan berjalan dengan cepat, serta mengurangkan rasa sakit pada diri ibu. Salah satu care bersalin adalah menggalakkan dan mengejang.

Menggunakan rangsangan untuk percepat proses bersalin tentu akan membantu ibu melewati proses bersalin dengan cepat. Banyak sekali ubat yang boleh digunakan akan tetapi dalam hal ini tentu pasukan perubatan yang akan menentukan berdasar keadaan bersalin yang sedang berjalan. Ibu tak boleh serta merta meminta diberikan ubat rangsangan kepada doktor agar proses bersalin boleh berjalan dengan cepat. Alternatif lain ialah dengan rangsangan semula jadi   Salah satu rangsangan semulajadi yang dapat mempercepat proses bersalin adalah rangsangan puting ibu. Menggunakan stimulasi untuk menpercepat proses melahirkan tentunya akan membantu ibu melewati proses melahirkan dengan cepat.Menggunakan stimulasi untuk menpercepat proses melahirkan tentunya akan membantu ibu melewati proses melahirkan dengan cepat.
Petua Mudah Bersalin Normal Dengan Cepat | Unknown | 5