Faedah Tidur Siang pada Anak dan Pertumbuhannya

Faedah Tidur Siang - Tidur siang adalah akitifitas menyenangkan dan banyak sekali manfaat tidur siang pada kanak-kanak. Bagi anak-anak atau kanak-kanak kecil tidur siang sangatlah penting, diartikel ini kita akan berkongsi maklumat tentang manfaat tidur siang bagi kanak-kanak. Tidak hanya untuk anak-anak sahaja tetapi tidur siang juga bermanfaat bagi kita semua.


  • Manfaat Tidur Siang pada Anak Bagi Pertumbuhnya
Jika kamu mempunyai anak balita sebaiknya kamu memberi perhatian tentang kesihatan dan membesar kembangnya. Salah satu cara bagi tumbuh kembangnya anak adalah dengan tidur siang. Di dalam artikel ini kita akan berkongsi maklumat tentang manfaat tidur siang pada kanak-kanak.

Tidak hanya bagi kanak-kanak tetapi juga manfaat tidur siang bagi kesihatan. Salah satu manfaat dari tidur siang bagi kanak-kanak atau kanak-kanak kecil adalah untuk merangsang pertumbuhan tubuh. Jika anak balita tidur siang yang cukup maka ini sangatlah baik kerana semasa tidur siang otak anak akan menghasilkan hormone yang baik untuk pertumbuhan kanak-kanak.

Manfaat tidur siang pada kanak-kanak selanjutnya adalah untuk meningkatkan keupayaan memproses maklumat. Ini sangatlah penting sekali pada anak-anak untuk meningkatkan keupayaan mereka di memproses maklumat kerana ini akan merangsang dia ketika mula belajar bercakap. Jika kita mengajar anak kita ketika siang hari tentu mereka akan keletihan jika tidak tidur siang maka dengan tidur siang yang cukup boleh mempengaruhi mereka untuk meningkatkan keupayaan memproses maklumat yang kita ajarkan pada mereka.

Seterusnya, manfaat lain tidur siang bagi anak-anak agar mereka bisa lebih bahagia. Kita tahu sendiri jika anak-anak terutama kanak-kanak kecil kalau kurang tidur tentu mereka akan rewel dan menangis terus. Maka dengan tidur siang yang cukup boleh mambuat mereka menjadi bahagia. Manfaat lain adalah badan boleh lebih berehat. Anak-anak biasanya sangat aktif sekali dalam sehari-hari dan pasti itu sangat melelahkan sekali bagi mereka dan tidur siang menjadi sangat penting untuk merehatkan tubuh menjadi lebih rileks dan fresh.

  • Manfaat Tidur Siang pada Anak dan Kesihatan
Jika kita kurang tidur yang cukup tentunya kita akan mudah letih dan cepat sekali marah. Jika itu terjadi pada anak-anak maka itu adalah tidak baik jadi kita harus bisa menjaga kualiti tidur kita dan juga menjaga kualiti tidur anak-anak kita. Dengan tidur siang yang cukup bagi anak-anak ini akan sangat membantu pertumbuhan mereka. Jadi setelah membaca artikel ini mungkin kamu boleh mendapatkan beberapa maklumat penting tentang manfaat tidur siang pada kanak-kanak.

Faedah Tidur Siang pada Anak dan Pertumbuhannya | Unknown | 5