Jenis-jenis Vitamin dan Kegunaanya Untuk Badan Kita

Jenis-jenis Vitamin  - Tubuh manusia sangat memerlukan vitamin kerana kandungan yang ada dalam vitamin boleh membantu tubuh kita kerana banyak sekali manfaatnya dan kita tahu jika banyak sekali jenis-jenis vitamin. Banyak sekali jenis-jenis vitamin dan manfaatnya jika kamu tertarik kamu boleh membaca artikel ini.  • Jenis-jenis Vitamin dan Kegunaanya Bagi Tubuh
Kita tahu jika vitamin itu banyak sekali manfaatnya bagi tubuh kita. Kita tidak boleh dipisahkan dari vitamin dalam kehidupan kita, jika tubuh kita kekurangan vitamin tentu akibatnya boleh fatal. Diartikel ini kami akan memberikan maklumat tentang jenis-jenis vitamin. Tidak hanya itu diartikel ini juga akan memberikan maklumat tentang jenis-jenis vitamin dan contohnya.

  • Jenis vitamin yang pertama adalah vitamin A
kita tahu jika vitamin ini sangat bermanfaat untuk kesihatan mata kita dan tidak hanya itu vitamin ini juga berfungsi untuk menjaga daya tahan tubuh dan mengoptimumkan perkembangan janin pada ibu hamil. Ada beberapa jenis makanan yang mengandungi vitamin A seperti hati, susu, lobak merah, cili, dan sayur-sayuran yang berwarna hijau dan kuning.

  • Vitamin yang kedua adalah vitamin B,
vitamin B mempunyai beberapa jenis seperti vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, dan B12. Masing-masing mempunyai fungsi yang berbeza dalam tubuh kita. Untuk vitamin B1 berfungsi untuk mencegah penyakit beri-beri dan juga untuk menjaga system saraf serta jantung. Vitamin ini terdapat dalam kacang hijau, gandum, daging tanpa lemak, susu, ikan, kacang soya, roti, dan tepung.

Vitamin B2 berfungsi untuk pertumbuhan jaringan tubuh dan juga untuk kesihatan kulit. Kandungan vitamin ini terdapat di kacang hijau, pisang, sayur-sayuran hijau yang berdaun. Seterusnya vitamin B3 fungsinya untuk mencagah penyakit pellagra dan makanan yang mengandungi vitamin B3 adalah daging ayam, daging lembu, telur, susu, avocado, dan ikan tuna.

Vitamin B5 berfungsi membantu pemecah nutrisi makanan dan vitamin ini terdapat pada daging, avokado, dan brokoli. Vitamin B6 fungsinya untuk kesihatan gigi dan gusi dan makanan yang mengandungi vitamin ini seperti sayur-sayuran, pisang dan daging. Vitamin B7 untuk metabolism karbohidrat dan lemak. Vitamin ini terdapat pada kuning telur dan daging. Jenis-jenis vitamin B lain seperti vitamin B9 dan B12 berfungsi untuk mengurangkan risiko penyakit jantung dan kesihatan saraf.


Vitamin seterusnya adalah vitamin C, vitamin ini sangat bermanfaat untuk mencegah sariawan dan untuk system kekebalan tubuh kita. Makanan yang mengandung vitamin C adalah tomato, oren, strawberi, ikan dan susu. Kemudian adalah vitamin D, vitamin ini berfungsi untuk kesihatan tulang dan gigi dan makanan yang terdapat dalam vitamin ini adalah ikan, hati, cendawan, kacang soya, susu dan paparan sinar matahari pagi. Terakhir adalah vitamin K yang berfungsi untuk menekan proses pendarahan pada luka, vitamin ini ada pada sayur-sayuran yang berwarna hijau.

  • Jenis-jenis Vitamin Bagi Tubuh
Tubuh kita sangat memerlukan vitamin dan maklumat diartikel ini mungkin kamu mendapat manfaatnya. Jadi mulakan hidup sihat dengan mengambil makanan yang sihat yang ada kandungan jenis-jenis vitamin di dalamnya.
Jenis-jenis Vitamin dan Kegunaanya Untuk Badan Kita | Unknown | 5