Manafaat Biji Jintan Bagi Kesihatan

Manafaat Biji Jintan - Biji jintan banyak sekali manafaatnya untuk kesihatan, tidak hanya itu manafaat biji Jintan juga boleh untuk kecantikan. Biji jintan mungkin banyak kita temui dan mungkin dari artikel ini kamu boleh mendapatkan maklumat tentang khasiat biji jintan. Biji jintan adalah tumbuhan yang berasal dari Mediterranean dan sudah merebak ke seluruh dunia dan termasuk Indonesia.


  • Manafaat Biji Jintan dan Kandungannya

Biji jintan sekarang banyak dimanafaatkan untuk ubat-ubatan. Tidak hanya itu manafaat biji Jintan juga dimanafaatkan untuk kecantikan juga. Di sini kita akan membincangkan tentang manafaat daripada biji jintan dan juga kandungan yang ada di dalamnya. Manafaat dari biji jintan yang pertama adalah untuk mengatasi anemia. Di dalam biji jintan terdapat kandungan zat besi yang boleh meningkatkan pengeluaran hemoglobin. Tapi sekarang ini biji Jintan juga sudah boleh kita dapati dalam bentuk serbuk biji jintan. Manafaat yang lain adalah untuk mengatasi gangguan pencernaan. Mengunyah biji jintan boleh bermanafaat untuk melancarkan pencernaan dan juga boleh menghilangkan bau mulut.


Manafaat biji jintan selain untuk melancarkan pencernaan, biji Jintan juga dapat mengatasi perut kembung. Asid aspartik yang terdapat dalam biji bunga dapat mengusir gas yang ada di dalam perut. Tidak hanya itu biji Jintan juga bermanafaat untuk mengatasi sembelit. Sudah kita sebutkan tadi di atas jika biji jintan boleh mengatasi gangguan pencernaan sehingga biji Jintan juga boleh mengatasi kita dari sembelit. Kandungan serat yang ada di dalam biji jintan berguna sebagai pencahar alami. 

Biji jintan juga bermanafaat untuk menghindarkan dari penyakit jantung. Kandungan serat yang tinggi pada biji jintan boleh membantu mengusir kolesterol jahat dalam tubuh sehingga kita akan dapat dielakkan daripada penyakit jantung. Manafaat yang lain dari biji Jintan adalah untuk system kekebalan tubuh. Di dalam biji jintan terdapat kandungan vitamin C yang sangat banyak sehingga ini sangat bermanafaat bagi system imun kita. Selain itu biji Jintan juga berfungsi untuk mengatasi gangguan haid. Biji jintan juga merupakan emenagogue yang boleh mengatur hormon haid sehingga haid akan lancer.

  • Manafaat Biji Jintan hitam untuk Kita Semua

Biji jintan banyak sekali manafaatnya bagi kesihatan kita. Mungkin kita tidak menyedari jika biji jintan mempunyai banyak manafaat yang boleh membantu tubuh kita agar lebih sihat lagi. Dari artikel di atas telah kita jelaskan tentang manafaat biji jintan dan juga kandungannya sangat baik sekali bagi kita semua.
Manafaat Biji Jintan Bagi Kesihatan | Unknown | 5