Manafaat Lemak Susu Bagi Kesihatan Tubuh Kita

Manafaat Lemak Susu - Susu memang mempunyai banyak manafaat bagi tubuh kita dan manafaat lemak susu bagi tubuh kita juga banyak sekali. Meminum susu setiap hari sangat digalakkan kerana susu banyak sekali kandungan gizinya dan bagus untuk pertumbuhan kanak-kanak. Kira-kira apa sahaja kandungan yang terdapat pada lemak susu?


  • Manafaat Lemak Susu dan gizinya
Minum susu setiap hari memang akan membuat tubuh kita tidak kekurangan nutrisi. Tubuh kita sangat memerlukan lemak tetapi yang diperlukan adalah lemak yang baik. Apa saja manafaat lemak baik bagi tubuh? Telah kita ketahui jika lemak boleh melindungi organ tubuh kita dari goncangan dan lemak juga berfungsi untuk menyimpan energy kita. Banyak sekali manafaat dari lemak hewani maupun manafaat lemak nabati bagi tubuh kita. Di sini kita akan membincangkan tentang kandungan pemakanan lemak susu dan manafaatnya. Lemak susu mempunyai manafaat untuk mencegah obesiti, mengapa begitu? Tentunya kita semua tahu jika lemak itu boleh membuat kita gemuk tapi kenapa lemak susu malah boleh mencegah obesiti? Ini kerana manafaat lemak susu yang terlalu tinggi malah tidak akan membuat kita gemuk itu sebabnya lemak susu tidak akan membuat kita gemuk kerana ini juga alami.


Seterusnya adalah menurunkan risiko penyakit jantung. Manafaat lemak susu dipercayai akan menurunkan risiko penyakit jantung kerana kandungan yang ada pada lemak susu mempunyai kandungan yang alami. Manafaat yang lain adalah lemak susu itu kaya akan nutrisi. Kita semua tahu jika susu itu mengandungi banyak kalsium, vitamin dan mineral. Jika kita meminumnya setiap hari tubuh kita tidak akan kekurangan kalsium dan kita akan terhindar dari osteophorosis. Tidak hanya itu, kandungan vitamin dan mineral yang ada dalam susu boleh membantu pertumbuhan pada anak-anak. Jika kita bercakap mengenai manafaat susu atau manafaat dari lemak susu kita tidak perlu takut untuk mengambilnya setiap hari. Susu sangat diperlukan bagi tubuh kita dan bagi anak-anak meminum susu setiap hari boleh membantu pertumbuhan mereka.

  • Manafaat Lemak Susu bagi Kita Semua
Jangan pernah takut gemuk jika minum susu. Susu tidak akan membuatmu gemuk kerana lemak susu tidak mempunyai kolestrol jahat. Lemak susu itu adalah lemak yang semulajadi dan sangat selamat untuk dimakan. Telah kita bahas di atas tadi jika lemak susu banyak sekali manafaatnya bagi tubuh kita. Maka dari itu rajinlah untuk meminum susu kerana manafaat lemak susu akan menjaga tubuh kita agar lebih tetap sihat.
Manafaat Lemak Susu Bagi Kesihatan Tubuh Kita | Unknown | 5