3 Petua Pencegahan dan Rawatan Diabetes Seja Dini

KasihPetua.Com - Diabetes merupakan salah satu penyakit dengan tahap bahaye yang amat tinggi sehingga program pengesanan diabetes menjadi langkah baik untuk dilakukan. Banyak orang yang sudah terlambat sehingga sudah terlanjur terjangkit penyakit yang juge disebut dengan penyakit gula ni dalam tahap yang cukup parah. Dengan potensi yang kuat untuk menghadapi ketakutan tersebut, keputusan untuk pengesanan diabetes sejak awal sungguh menjadi langkah terbaik sebelum terlambat. Sungguh benar ungkapan, "Lebih baik mencegah daripada mengubati." Jangan ragu lagi untuk secepat mungkin mengesan penyakit yang pelan-pelan membunuh ni.


 Petua Pencegahan dan Rawatan Diabetes Seja Dini
  • 3 Petunjuk Dasar Pengesanan Diabetes

Ada tiga indikasi dasar yang dapat dilihat untuk pengesanan diabetes lebih awal iaitu poliuri, polidipsi, dan polifagi. pasti anda cukup familiar dengan tiga kosa kata ini? Baik, poliuri merupakan istilah yang menjelaskan bagaimana seseorang atau pesakit sering buang air kecil dengan jumlah yang banyak. Penyebabnya ialah tingginya kadar gula dalam darah yang tak boleh dibiarkan begitu sahaja buah pinggang, yaitu agar air kencing tak terlalu pekat, buah pinggang harus menarik sejumlah banyak air. Seterusnya, polidipsi, iaitu kecenderungan untuk cepat haus. Kadar gula yg berlebihan dalam darah menyerap air terus menerus dari rangkaian. Yang ketiga polifagi. Ini adalah istilah mengenai keadaan di mana badan sering mudah lapar dan merasa lemas. Insulin bermasalah dan sel badan tak menyerap gula dengan baik. Baca juga cara mengesan diabetes sejak awal.

  • Petunjuk Lain Pengesanan Diabetes
Selain tiga perkara di atas anda boleh juga pengesanan diabetes dengan melihat sekurang-kurangnya empat indikasi lain sebagai penggunaan tanda-tanda serangan penyakit tersebut. Pertama, penurunan berat badan. Meski nafsu makan naik, pesakit diabetes boleh jadi mengalami pengurangan berat badan, walaupun secara drastik. Metabolisme glukosa mengalami gangguan dan tubuh akan memakai apa saja sebagai bahan bakar, semisal otot dan juga lemak sehingga orang kelihatan kurus. Kemudian, pandangan kabur. Kadar gula darah yang tinggi akan mengalirkan cecair tubuh, bahkan cecair kanta dari mata. Dehidrasi semacam ini akan mempengaruhi tahap kepekatan dan boleh berakhir pada kebutaan bahkan secara total bila tak ada rawatan dalam jangka masa yang lama.

Yang ketiga ialah pemulihan luka yang cukup lama atau boleh juga sering berlaku jangkitan. Diabetes jenis kedua mengurangkan kemampuan tubuh untuk menyembuhkan luka dan atau melawan jangkitan. Luka yang berminggu-minggu sangat mungkin disebabkan timbulnya diabetes. Tanda kali terakhir dapat berupa warna kulit menjadi gelap. Hal ini dapat berupa tompok gelap, kulit lembek dan juga lipatan di badan. Keadaan demikian disebut acanthosis nigricans. Biasanya lipatan dan tompok terdapat di kawasan ketiak dan leher. Keadaan tersebut menandakan adanya gangguan insulin.

Jika berlaku tanda-tanda demikian, lekaslah menghubungi doktor. Sebelum benar-benar terlambat, jika anda masih sihat, jangan tinggalkan pola makan yang sihat nan teratur disertai sukan yang rutin. Jangan remehkan program pengesanan diabetes ini dan beritahu yang lain agar semakin banyak berjaga-jaga.
3 Petua Pencegahan dan Rawatan Diabetes Seja Dini | Unknown | 5