Penularan HIV Melalui Manikur Masih Sangat Langka Namun Perlu Diwaspadai

Penularan HIV Melalui Manikur - Tahukah anda mengenai penularan HIV lewat Manikur? Pada umumnya, penularan HIV atau AIDS terjadi kerana hal-hal lazim yang sudah menjadi maklumat umum seperti melalui jarum suntik, seks bebas, pemindahan darah, dan sebagainya. Nah, banyak orang tidak tahu dan mungkin tidak menyangka bahawa penularan penyakit mematikan tersebut boleh berlaku bahkan melalui manikur! Hal ini tentunya menjadi ancaman terutama bagi kaum hawa yang hobi manikur dan padikur. Melihat kemungkinan ini, rasanya kurang bijaksana untuk mengabaikan maklumat ini.


  • Kes Jangkitan HIV Lewat Manikur
Jika dicerna dengan akal sihat, penularan HIV lewat manikur mungkin masih terdengar tidak lazim. Namun demikian, kes dengan penularan tersebut memang sudah terjadi. Adalah seorang wanita berusia 22 tahun yang terdiagnosa virus yang menjadi igauan buruk bagi banyak orang ini. Ia terindikasi mengidap penyakit AIDS selepas memakai alat penjagaan kuku tangan saudara yang ternyata telah lebih dulu dijangkiti virus HIV. Doktor menjelaskan bahawa kes tersebut boleh menjadi penyebab baru penularan virus pembunuh sel imun itu. Akan tetapi, kes semacam ini merupakan perkara yang sangat jarang berlaku dalam arti mempunyai risiko penularan yang kecil.

  • Kemungkinan Berlakunya Kes Jangkitan HIV Lewat Manikur
Namun, tentu saja kes yang mengangetkan banyak orang ini tetap perlu berhati-hati. Ada beberapa perkara yang patut difahami dari cara penularan virus berbahaya tersebut iaitu melalui cecair badan termasuk darah, mani, cecair faraj, cecair dubur, atau air susu ibu. Hal ini tentunya menjawab soalan orang sama ada penularan HIV melalui apa saja boleh berlaku. Meski jelas agak lebih sukar diramalkan dari kes penularan HIV melalui hubungan seksual, kes yang jarang berlaku ini masih boleh dianalisis. Kemungkinan, punca penularan HIV lewat manikur disebabkan melalui darah yang tanpa diketahui melekat pada alat potong kuku. Misalnya, pemakai pertama yang mengidap AIDS baru saja melukai kukunya saat manikur kemudian si wanita seterusnya dalam selang waktu yang tidak lama memakai alat yang sama yang kemungkinan besar juga melukai kukunya mengakibatkan hubungan darah dengan darah.


Walaupun terlalu bersifat aksidental, cara tersebut menjadi cara yang paling mungkin bagaimana alat manikur dapat menjadi perantara virus HIV. Mempunyai alat manicure peribadi dengan tahap kesterilan tinggi menjadi salah satu tindakan bijak untuk menutup kemungkinan berlakunya penularan sama. Dengan catatan, alat itu tidak boleh digunakan orang lain. Kembali pada penjelasan umum, kaedah penularan terjadi saat cecair orang dijangkiti HIV perlu masuk pembuluh darah melalui suntikan atau membran mukus, juga rangkaian yang terluka. Membran mukus terdapat di dalam mulut, faraj, luka kecil pada zakar, dan dubur. Itulah mengapa para ahli menyimpulkan bahawa penularan HIV lewat manikur sangat jarang.
Penularan HIV Melalui Manikur Masih Sangat Langka Namun Perlu Diwaspadai | Unknown | 5