Radang Tekak dan Kaedah Rawatan

Radang Tekak  - Jika kamu pecinta makanan pedas dan manis tentunya sering sekali mengalami radang tekak. Penyakit faringitis ini tidak hanya terjadi pada pecinta makanan pedas tetapi juga disebabkan oleh kebiasaan berbicara terlalu keras atau aktiviti menyanyi tanpa henti. Mari kita kenali gejala-gejala dan juga mengenali ubat radang tekak semula jadi yang mungkin boleh bermanfaat.


  • Gejala Radang Tenggorokan.
Kita sering sekali menemui berbagai macam penyakit yang disebabkan oleh makanan dan juga tabiat buruk kita walaupun persekitaran juga berpengaruh. Penyakit yang tidak asing bagi kita salah satunya adalah radang tekak. Penyakit ini juga boleh disebut dengan sakit tekak, penyebabnya ada bermacam-macam contohnya dari makanan dan juga dari kebiasaan hidup kita. Gejala penyakit sakit tekak contohnya adalah mengalami sakit pada bahagian tekak, susah untuk menelan, susah bicara atau boleh dibilang untuk dipakai bercakap tekak rasanya sakit kerana berlaku pembengkakkan pada pita suara. Sekarang ini banyak sekali kita jumpai ubat radang tekak yang alami maupun tidak. Anda boleh memilih yang terbaik untuk menyembuhkan tenggorokanmu.


Gejala radang tekak yang lain adalah pembengkakan tonsil dan menjadi warna merah, bengkak pada kelenjar getah bening, demam sakit kepala dan badan terasa lemas. Jika sudah mengalami gejala-gejala seperti itu, itu tandanya adalah mengalami penyakit sakit tekak. Jika sudah mengalaminya maka kita perlu mengubatinya. Mengubati sakit tekak banyak sekali variasinya, ada yang semula jadi ada juga yang menggunakan ubat-ubatan kimia.


Rawatan dengan cara yang mudah seperti dengan minum teh hangat. Dengan minum teh hangat dapat meringankan rasa sakit pada kerongkong anda tetapi jangan terlalu manis. Selain itu kamu juga boleh meminum teh halia. Halia mempunyai manfaat untuk membilas racun-racun yang terdapat dalam tekak. Tidak hanya itu kamu juga boleh membuat obat alami dengan madu dicampur lemon dan air suam kemudian meminumnya. Anda juga boleh memakan bawang putih untuk menyembuhkan penyakit sakit tekak. Di dalam bawang putih terdapat kandungan allicin iaitu kompaun yang boleh membunuh kuman atau bakteria yang ada di dalam tekak dan juga mencegah iritasi.

  • Radang Tenggorokan dan Pencegahannya
Untuk mengelakkan terkena penyakit sakit tekak kamu harus bisa menjaga pola makanmu. Jangan makan makanan yang terlalu pedas setiap hari supaya tenggorokanmu tetap sihat. Anda juga harus mengurangkan tabiat-tabiat buruk yang boleh mengganggu kesihatan tenggorokanmu. Mungkin dari artikel ini kamu jadi lebih tahu lagi tentang radang tekak dan cara mengubatinya.
Radang Tekak dan Kaedah Rawatan | Unknown | 5