5 Petua Hilangkan Sakit Perut Angin Secara Semulajadi

Kasihpetua.Com - Musim hujan membuat banyak kawan-kawan saya terdedah kepada penyakit, bermula dari selsema, batuk, dan sejuk. walaupun perkare ini remeh-temeh, akan tetati telah banyak kisah sejuk menyebabkan kematian. Oleh kerana itu, pabila anda terdedah penyakit di atas ada baiknya segera lakukan perawatan.


Kerja sejuk, bekerja lebih masa, Home Office kehujanan, tinggal sehingga lewat,  kurang rehat, tidur serta tidak membuat pengambilan makanan, sejuk akan menjadi sangat mudah untuk menyerang. Penyakit ini adalah sangat sering menyerang apabila musim hujan dan pancaroba. Di Malaysia sahaja, masyarakat lazimnya menghapuskan kerokan cara sejuk.  Gejala-gejala yang sejuk walaupun diketahui kepada orang ramai sejak keturunan, istilah dimasukkan angin tidak dikenali dalam dunia perubatan. Biasanya gejala-gejala selesema boleh dikenali melalui apa-apa perubahan dalam badan seperti badan terasa kurang enak, sejuk, panas dan sejuk, sakit kepala, sakit otot, terasa hilang selera makan, dan rasa letih. 

Di samping itu, ciri-ciri sejuk lain juga ditunjukkan melalui simptom-simptom seperti demam, belching yang kerap, kembung, sakit perut, selalunya angin bau ekzos, cirit-birit dan juga weariness. Jika anda telah mengalami gejala sejuk semacam itu, kami mengesyorkan obati seberapa segera tanpa menunggu bantuan orang lain.

Bagaimana untuk merawat selesema secara semula jadi kuat berdepan dengan ubat-ubatan sejuk sekiranya tidak selama-lamanya. Anda boleh menghapuskan sejuk secara semulajadi. Terdapat banyak ubat sejuk semulajadi yang sangat mujarab. Berikut adalah beberapa cara mengubati selesema yang anda boleh cuba.  

1. minyak eucalyptus

Saya yakin pasti kalian sudah tahu minyak kayu putih. Yup, ini memiliki minyak aroma terapis menyejukan cukup, sangat cocok untuk menghilangkan hidung tersumbat. Selain itu, tampaknya bahwa itu memberikan sensasi hangat ampuh juga untuk alamat kembung karena masuk angin.  Anda bisa angin sampai dengan mengoleskan mengobati-di-kayu minyak untuk sama-sama putih dibangun oleh perut, leher, Bagian belakang leher, alis, dan dibangun. Jangan lupa untuk memberikan pijatan lembut untuk 5 menit sehingga minyak merembes.

2. gunakan bawang putih 

bawang putih ini adalah sejuk tradisional remedi untuk kanak-kanak, di samping itu minyak eucalyptus. Anda boleh melembutkan bawang merah ini, kemudian memohon sekata kepada bahagian abdomen, dada, leher dan yang kecil. Bawang merah ini dapat membolehkan angin berlebihan dalam badan, peredaran darah, dan memanaskan badan.
Bagi anda, remaja atau dewasa, sudah menggunakan bawang putih. Bertentangan dengan bawang merah, putih mengandungi alicin yang lebih tinggi kompaun yang bertindak seperti antioksidan untuk antibiotik dan semula jadi. Berikut adalah bagaimana anda boleh makan (mentah) atau berintegrasi dalam memasak. 

3. halia 

Still sekitar remedi sejuk yang tradisional. Seperti yang kita tahu, rempah tradisional termasuk halia boleh membantu memanaskan badan, mengatasi masalah perut yang kembung dan peredaran darah. Ini adalah sebab mengapa banyak negara makan seperti halia udara sejuk, terutamanya bagi orang-orang yang menjauhi alkohol.  Bagaimana untuk menghadapi halia sejuk cukup mudah. Teh halia untuk rasa mula-mula, kemudian rebus ke direbus dan terikan. Jadi tidak terlalu pedas wedang halia, anda boleh menambah kiub gula dan jus lemon. Jika anda ingin lebih lazat lagi, penggunaan halia bersama-sama dengan lain-lain pisang rebus atau kesukaanmu lain Snek.

4. air rebusan daun betik 

sebenarnya betik rebus daun sangat kuat untuk merawat selesema. Walau bagaimanapun, asli ini ubat banyak dielakkan kerana ia mempunyai rasa agak pahit. Jika tidak tahan dengan kepahitan, anda boleh makan daun pucuk betik berupa digoreng, walaupun tidak seampuh versi di rebus.  Bagaimana untuk menghadapi sejuk dengan betik meninggalkan kira-kira 4-5: menyediakan 1 liter air dan daun-daun betik.     Betik rebus daun tadi dengan seliter air sehingga tinggal separuh.     Membebankan air dan merebut rebusannya, maka konsumsilah sementara masih hangat.

Kandungan yang tinggi antioksidan dan antibiotik dalam daun betik akan amat berkesan untuk mengekalkan sistem imun badan supaya ianya tidak terdedah kepada penyakit ini. 

 5. madu dan lemon 

tea tidak pahit seperti? Anda boleh cuba teh madu dan lemon yang cukup lazat pada lidah. Madu mempunyai penuh pemakanan boleh meningkatkan sistem imun dan regerenasi sel-sel badan.  Manakala limau yang terkenal untuk C vitamin yang boleh membantu meningkatkan stamina tubuh, peredaran darah, Serikan kulit muka, dan banyak lagi. Jus lemon, madu dan input ke dalam tab panas teh, dan kemudian konsumsilah sebelum tidur dan terasa perbezaannya bila bangun lewat.

Itulah beberapa cara untuk mengatasi mujarab sejuk secara semula jadi anda boleh cuba di rumah. Jika selepas menggunakan sejuk di atas tidak pernah sembuh selama 3 hari berturut-turut, kami mengesyorkan bahawa anda berunding dengan doktor.
5 Petua Hilangkan Sakit Perut Angin Secara Semulajadi | Unknown | 5