Petua Whitening Gigi Dan Hindari Makanan Yang mumbuat Gigi Kuning

Kasihpetua.Com - Sudah banyak jenis makanan dan minuman yang mumbuat gigi kuning yang diketahui. Mengambil makanan dan minuman tersebut bermakna anda semakin dekat dengan gigi yang kekuningan. Noda pada gigi akan muncul dengan mudah jika anda terus menerus mengambil makanan dan minuman tersebut tanpa kawalan. Berikut ada beberapa jenis makanan dan minuman yang menguningkan gigi dan juga cara untuk membuatnya menjadi putih kembali.

Add captionPetua Whitening Gigi

  • Makanan Dan Minuman Yang mumbuat Gigi Kuning Dengan Mudah

Mengambil makanan dan minuman yang mumbuat gigi kuning akan membuat pandangan gig menjadi tidak putih lagi. Penggunaan air teh yang berlebihan menjadi salah satu penyebabnya. Berbanding kopi, teh lebih mudah meninggalkan noda pada gigi. Jadi jika anda ingin membuat gigi kuning menjadi putih, kurangkan pengambilan air teh. Minuman yang mengandungi soda dan juga minuman bertenaga mempunyai kandungan chromogens dan asid yang akan meninggalkan noda pada gigi. Inilah mengapa anda tidak disyorkan untuk mengambil minuman tersebut secara berlebihan dalam jangka waktu yang lama.

Sos dan gula-gula juga merupakan makanan dan minuman yang mumbuat gigi kuning. Noda gigi akan boleh muncul jika anda mengambil sos tomato, sos soya dan sos berwarna pekat lain. Untuk membuat gigi kuning menjadi putih secara semulajadi, anda boleh mengunakan siwak. Siwak akan dapat memutihkan dan juga menguatkan gigi anda. Memberus gigi dengan menggunakan arang juga boleh menjadi dilakukan untuk memutihkan gigi. Gosoklah gigi anda secara lembut dengan menggunakan jari yang sudah disapu arang.


  • Elakkan Makanan Dan Minuman Yang mumbuat Gigi Kuning Untuk Gigi Putih

Mengelakkan semua makanan dan minuman yang mumbuat gigi kuning memang sangat penting untuk menjaga warna putih gigi. Menggunakan bahagian putih dari kulit oren untuk menggosok gigi akan membuatnya menjadi putih. Kulit oren ini juga boleh membuat mulut menjadi lebih segar. Campuran air limau dan garam akan membuat gigi putih anda kembali. Gosokkanlah campuran ini ke gigi secara rutin untuk hasil yang terbaik.

Tags: Noda pada gigi, air teh, kandungan chromogens, minuman bertenaga, sos tomato, menguatkan gigi, menyikat gigi, Kulit limau, gigi putih, air limau nipis
Petua Whitening Gigi Dan Hindari Makanan Yang mumbuat Gigi Kuning | Unknown | 5