Fungsi Kalsium Selain Untuk Tulang Yang Meningkatkan Kesihatan

KasihPetua.Com - Ramai orang ingin mengetahui apakah fungsi kalsium sebagai tambahan kepada tulang yang dapat meningkatkan kesihatan mereka. Peranan penting kalsium dalam badan membuat ramai orang mengambil makanan yang mengandungi kalsium. Umumnya, orang hanya tahu bahawa bahan ini boleh membantu mengekalkan gigi dan tulang yang sihat. Ternyata di samping baik untuk tulang dan gigi, terdapat beberapa manfaat kalsium yang dapat meningkatkan kesihatan anda.
 
Fungsi Kalsium Selain Untuk Tulang
Pelbagai Fungsi Kalsium Selain tulang yang diketahui

Satu fungsi kalsium sebagai tambahan kepada tulang yang anda boleh dapatkan dengan penggunaan kalsium adalah pencegahan osteoporosis. Peranannye dalam mengekalkan gigi dan tulang yang sihat akan menghalang anda daripada penyakit kehilangan tulang atau apa yang disebut osteoporosis. Ini adalah salah satu fungsi kalsium dalam sistem pergerakan yang akan menyuburkan anda. Bagi anda yang ingin memperbaiki penampilan, kalsium ini juga mempunyai kesan tertentu ke atas metabolisme badan. Dengan kalsium, pembakaran lemak akan menjadi lebih leverage. Ini adalah sebab mengapa kalsium boleh menjadi nutrien untuk pelangsingan badan. Anda juga boleh membaca artikel dengan tema yang sama di laman web ini.

Kesakitan haid yang dialami oleh wanita juga akan disokong dengan fungsi kalsium sebagai tambahan kepada tulang ini. Penggunaan kalsium dalam tempoh haid akan membuat kesakitan haid anda dalam perut menjadi lebih ringan. Makan susu yang mengandungi kalsium semasa haid untuk haid yang tidak menyakitkan. Ternyata bukan sahaja antioksidan yang dapat melawan kanser, kalsium juga dapat bertindak sebagai perjuangan menentang kanser ovarium, payu dara dan kolon.

Fungsi kalsium Sebagai tambahan kepada tulang untuk jantung yang sihat


Menurut satu kajian, selain fungsi kalsium sebagai tambahan kepada zat tulang juga sangat baik untuk kesihatan jantung. Dengan pengambilan kalsium yang betul dan tidak berlebihan, anda akan dapat mendapatkan jantung yang sihat. Perkara yang berbeza akan berlaku jika anda mengambil terlalu banyak kalsium. Oleh itu, pastikan anda mengambil kalsium yang mencukupi supaya fungsi kalsium dalam badan menjadi lebih baik. Sila berikan komen anda dalam bidang di bawah.

Tags: makanan yang mengandung kalsium, gigi dan kesihatan tulang, penyakit tulang berliang, metabolisme badan, pembakaran lemak, pelangsingan badan 
Fungsi Kalsium Selain Untuk Tulang Yang Meningkatkan Kesihatan | Unknown | 5