Pencetus Serangan Jantung dan Punca Utamanya

KasihPetua.Com - Kita semua tahu jika penyakit jantung adalah penyakit pembunuh nombor satu di dunia dan WHO telah mengakui ia, pencetus serangan jantung mungkin disebabkan oleh tabiat buruk dan juga mengambil makanan yang tidak sihat.

Pencetus serangan jantung

Punca Serangan Jantung

Terdapat banyak kes penyakit jantung atau kes serangan jantung koronari. Sebenarnya apa yang mencetuskan serangan jantung? Mungkin jawapannya adalah tabiat buruk dan juga makan makanan yang tidak sihat. Punca serangan jantung seperti kebiasaan minum kopi berlebihan. Sesungguhnya sesetengah orang tidak boleh dipisahkan dengan kopi. Kopi mungkin menjadi darah daging untuk pencinta kopi tetapi adakah anda tahu kandungan kafein dalam kopi tidak baik untuk kesihatan jantung. Walaupun kopi juga mempunyai banyak faedah tetapi tidak dianjurkan juga untuk minum terlalu banyak kopi.
Punca serangan jantung

Satu lagi pencetus untuk serangan jantung adalah alkohol. Alkohol lebih buruk daripada kopi. Jika kopi masih boleh disyorkan untuk digunakan tetapi untuk alkohol tidak perlu. Alkohol boleh merosakkan sistem saraf dalam badan kita. Minum alkohol 3 kali lebih berisiko untuk serangan jantung, jika anda penagih alkohol harus bermula adalah untuk meninggalkan kebiasaan buruk ini jika anda suka hidup anda. Satu lagi sebab ialah pencemaran lalu lintas, ini boleh menjadi penyebab serangan jantung kerana pencemaran lalu lintas banyak gas karbon monoksida beracun yang boleh menyebabkan serangan jantung. Perkara lain adalah tabiat latihan berat tetapi tidak seimbang dengan diet yang sihat. 

Makan yang berlebihan juga boleh menyebabkan serangan jantung. Makan yang berlebihan boleh mengakibatkan kencing manis sehingga kesihatan jantung menjadi terganggu kerana uratnya dilindungi oleh kolesterol jahat. Sebab lain ialah penggunaan kokain. Menggunakan kokain atau ubat tidak baik untuk kesihatan kita kerana ia merosakkan kesihatan jantung. Jadi dari sekarang, elakkan tabiat buruk ini. Bukan sahaja anda juga mesti mengambil makanan sihat seperti membiak makan sayur-sayuran dan buah-buahan.

Memacu Serangan Jantung dan Pencegahan

Serangan jantung adalah lambang bagi kita semua. Penyakit jantung bukan sahaja disebabkan oleh tabiat buruk tetapi juga disebabkan oleh makanan yang kita makan. Jika anda sudah tahu apa yang mencetuskan serangan jantung maka anda juga harus tahu tentang serangan jantung pertolongan pertama.

Tags : mencetuskan serangan jantung, serangan jantung koronari, serangan jantung pertolongan pertama, makanan sihat, tabiat buruk, penyakit jantung, serangan jantung
Pencetus Serangan Jantung dan Punca Utamanya | Unknown | 5