Cara Mengurangkan Tekanan Darah Tinggi Secara Semulajadi

KasihPetua.com - Tekanan darah tinggi atau hipertensi adalah penyakit tekanan darah yang meningkat di dalam saluran darah dalam tempoh masa yang cukup lama. Peningkatan tekanan darah boleh disebabkan oleh penyempitan kapal yang menyebabkan deposit lemak dan bahan-bahan lain.

Cara Mengurangkan Tekanan Darah Tinggi Secara Semulajadi

Untuk mengetahui sama ada seseorang terdedah kepada hipertensi atau tidak, boleh diketahui untuk lulus kawalan tekanan darah. Ada dua type ukuran tekanan darah masa jantung bercanggah, namun diastol iaitu tekanan darah masa jantung berehat atau bersantai. biasanya tekanan darah manusia normal antara 90 - 120 untuk sistolik dan 60 - 80 untuk diastolik. apabila tekanan darah melebihi angka itu, ia pasti mempunyai hipertensi. Kawalan tekanan darah biasanya dilakukan oleh doktor menggunakan alat yang disebut shpigmomanometer atau dikenali sebagai tensimeter. Hipertensi boleh menyebabkan penyakit jantung koronari (pkj) serta kegagalan buah pinggang. adapun tentang factor penyebab tekanan darah tinggi antaranya keturunan, usia, fikiran kerap stress, terlampau banyak mengambil garam, jarang bersenam, dan kegemukan (obesiti).

Langkah-langkah untuk Tekanan Darah Rendah:
Tidak ada cara lain yang boleh anda lakukan daripada merawat dan mencegah faktor pencetus.

Tekanan Darah Tinggi Makan buah-buahan kaya serat setiap hari. Jeruk, epal, dan pisang adalah beberapa buah yang sangat disarankan untuk pesakit darah tinggi. Bacalah makanan serat tinggi: Serat Tinggi / Sayuran. Sayuran hijau juga membantu dalam sistem pemulihan tekanan darah tinggi seperti bayam, brokoli, kacang, dan kacang harus berada dalam senarai menu harian.

Buat diet tekanan darah tinggi. Pertama, pemakanan garam (natrium / natrium). Bagaimana? Jangan letakkan garam di atas meja makan untuk mengelakkan garam tambahan semasa makan. Di samping itu, tentukan makanan dengan kandungan natrium yang rendah. Batas juga makan daging dan keju dan menjauhkan diri dari rasa makanan ringan makanan masin. Bagi anda yang suka mencampur sos untuk menghentikan kegemaran itu.

Ambil lebih banyak penggunaan kalium / kalium suplemen 2-4 gram / hari. Potasium biasa terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran seperti alpukat, melon, pare, labu siam, bligo, labu parang, timun, lidah buaya, saderi, bawang putih adalah sederet buah-buahan dan sayur-sayuran yang berkadar tinggi potasium.

Makanan yang mengandungi unsur omega 3 juga boleh menurunkan tekanan darah dan penyembuhan hipertensi pada umumnya yang digabungkan dengan sebahagian ubat diuretik seperti tablet hydrochlorothiazide (hct) serta lasix (furosemide). Ubat adalah sejenis ubat hipertensi yang berfungsi dengan merangsang pelepasan cecair badan melalui air kencing. terdapat juga penyekat beta seperti atenolol (tenorim) dan capoten (captopril). ubat-ubatan ini digunakan dalam usaha untuk mengawal tekanan darah dengan melambatkan tindakan jantung dan meluaskan (vasodilatation) saluran darah.

Bahan-bahan semulajadi untuk merawat darah tinggi sebenarnya murah dan mudah diperoleh, kerana ia adalah tumbuhan sayur yang kita temukan setiap hari di dapur. bahan itu tidak lain daripada bawang putih dan saderi. ini bukan hanya keluar murah, kerana faedah dari sayur-sayuran penurun tinggi ini telah terbukti dengan penyelidikan.

Jus Saderi:

Saderi untuk merawat tekanan darah tinggi secara semulajadi telah lama digunakan dalam penyembuhan Cina tradisional. dan penyelidikan baru-baru ini telah menjelaskan bahawa minum jus saderi setiap hari selama seminggu boleh membantu menurunkan tekanan darah. Ini disokong oleh kalium, mineral dan antioksidan yang tinggi di dalamnya. Seledri juga diketahui mempunyai kandungan sebatian 3-n-butil-phthalide yang berguna untuk merenggangkan atau melebarkan otot-otot dinding arteri hingga membolehkan darah mengalir lebih lancar. pthalida juga pakar boleh mengurangkan hormon tekanan yang boleh menyebabkan pembuluh darah mengatasi.

Ambil saderi yang telah dibasuh cukup bersih dengan memasak air satu gelas untuk campuran. Angkat gabungan saderi dan campuran air dan ketegangan. Minum jus saderi yang ditapis 1 kali sehari selepas sarapan pagi. tetapi ingat, sebelum minum secara rutin jus saderi ini, harus mengenali tekanan darah anda. kemudian setelah anda melakukannya selama 1-2 minggu, periksa tekanan darah anda semula dan berhenti apabila tekanan darah kembali normal.

Bawang putih:

Menggunakan bawang putih semulajadi untuk menurunkan darah tinggi bukan tanpa sebab, kerana bawang putih sebatian berguna untuk melebar dan mengelakkan pembekuan darah, penyebab hipertensi. Satu lagi skrip bawang putih yang baik untuk melepaskan darah tinggi adalah usaha untuk memusnahkan lemak dan kolesterol jahat yang lebih rendah (LDL).

Cara menggunakan bawang sebagai penurun darah tinggi:

manfaat terbaik bawang putih untuk tujuan ini adalah untuk mengambil sementara masih dalam keadaan segar. langkah, ambil 3 bawang putih yang dikupas yang telah dikupas dan dibasuh bersih, rebus sehingga halus kemudian diperas dengan air yang cukup ditambah, maka air mabuk. cukup kerja 3 kali 1 hari. atau langkah mudah untuk segera makan bawang putih 3 biji bawang putih yang pastinya bersih, dimakan dengan nasi. faedah terbaik bawang putih yang terdapat pada bawang (lelaki), yang merupakan bawang putih tunggal-tajam. tetapi bawang jarang, biasanya di antara bawang putih yang lain.

Ambil perhatian: jika langkah awal yang lebih tinggi selama 2 minggu tidak dapat menurunkan tekanan darah tinggi, mungkin ada sebab lain yang perlu diatasi terlebih dahulu. jadi anda perlu berunding dengan pakar untuk mengawal tekanan darah tinggi anda.

Berikut adalah petua untuk mengelakkan tekanan darah tinggi:

1. kurang makanan yang mempunyai terlalu banyak garam (terlalu asin)
2. Kurangkan merokok dan ambil alkohol
3. Mengelak dari fikiran yang terlalu tertekan
4. CIM rajin
5. Makan makanan seimbang
6. berganda menggunakan buah-buahan dan sayur-sayuran

Cara Mengurangkan Tekanan Darah Tinggi Secara Semulajadi | Unknown | 5