Petua Hilangkan Batuk Sampai Terkencing

Pernahkah teman-teman, mengalami batuk sampai terkencing ? meskipun anda tak ingin kencing, tetapi tiba-tiba seluar anda menjadi basah sejurus selepas batuk anda. Acara yang tak disengajakan ini tentu membuat anda tak selesa. Kemudian adakah anda kencing ketika batuk biasa? Bagaimana anda mengendalikannya?

Penyebab batuk sampai terkencing

Menghidapi semasa batuk, adakah ia normal?

Sekiranya anda mengidap kerap apabila batuk, anda mungkin mengalami masalah inkontinensia atau stress incontinence. Inkontinensia tekanan berlaku apabila air kencing keluar dari pundi kencing akibat peningkatan tekanan di sekitar kawasan abdomen.

Keadaan kencing tiba-tiba, tak hanya berlaku apabila anda batuk, tetapi juga aktiviti lain yang menyebabkan tekanan pada perut, ialah

    Lompat
    Tertawa
    Bersin
    Mengangkat objek berat
    Mempunyai hubungan seks

Walaupun ia adalah satu jenis gangguan inkontinensia kencing, keadaan kencing ketika batuk tak menyebabkan pundi kencing anda mengeluarkan semua cairan di dalamnya - seperti ketakpendasan lain.

Air kencing yang keluar disebabkan oleh inkontinensian tekanan hanya berlaku dalam jumlah kecil. Keadaan ini hanya semacam 'tekanan' atau tekanan yang dialami oleh pundi kencing anda, supaya cecair kencing tak sengaja dikeluarkan.

Apa yang sebab kencing ketika batuk ?

Oleh itu, tekanan inkontinensian hasil daripada otot dan tisu yang merupakan sebahagian daripada pundi kencing dan otrot yang mengawal pembebasan air kencing yang lemah. Di bawah keadaan normal, pundi kencing akan berkembang apabila dipenuhi dengan air kencing, maka penutup badan akan ditutup sehingga anda tiba di bilik mandi.

Tetapi dalam gangguan ini, otot melemahkan dan akhirnya otot terbuka sedikit ketika berada di bawah tekanan, seperti membongkok, mengangkat, ketawa, dan batuk.

Otot lantai pelvik dan injap penutup pundi kencing mungkin lemah kerana:

1. Melahirkan anak

Keluar dari air kencing apabila batuk pada asasnya lebih biasa di kalangan wanita, malah dari ini ia didominasi oleh ibu-ibu yang baru saja bekerja. Adalah juga diketahui bahawa wanita yang melahirkan bayi biasanya akan dua kali lebih tinggi daripada penundaan tekanan daripada wanita yang menjalani pembedahan caesar. Menopaus juga boleh membuat wanita berisiko mengalami ini.

2. Pembedahan prostat

Prosedur yang berlaku pada lelaki membuat injap melemahkan kerana penghapusan kelenjar prostat.

3. Sebab-sebab lain

Faktor lain yang boleh menyebabkan ketakstabilan tekanan

    Obesiti
    Penyakit yang menyebabkan anda mengalami batuk atau bersin kronik
    Merokok
    Sejarah pembedahan pelvis


Anda boleh mengatasi masalah ketakstabilan tekanan dengan melakukan terapi berikut.

Adakah latihan Kegel. Gimnastik ini boleh dilakukan di mana sahaja dan bila-bila masa. Aktiviti ini juga bertujuan untuk melatih otot-otot pundi kencing anda. Ketahui bagaimana melakukan senam Kegel di sini.

Kurangkan berat badan jika anda gemuk. Obesiti boleh menjadi salah satu sebab mengapa otot-otot pundi kencing anda lemah. Dengan mengurangkan berat badan, anda mengurangkan risiko gangguan ini yang berlaku kepada anda.

Tukar gaya hidup anda. Berhenti merokok dan tingkatkan gaya hidup anda secara menyeluruh. Memohon gaya hidup yang sihat.

Jika ini berterusan dan mengganggu aktiviti anda, maka anda harus berjumpa dengan doktor agar anda dirawat dengan lebih lanjut.

Petua Hilangkan Batuk Sampai Terkencing | Unknown | 5